(…)

 

Ideológiailag hova sorolná be önmagát?

 

Konzervatív ember vagyok, keresztény értékrenddel, ami egyrészt a neveltetésemből, másrészt a cserkészmozgalomba való beágyazottságomból adódik; ugyanakkor nyitott vagyok az újra, érdekel az újnak a lehetősége, az a bizonyos „járatlan út”.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

A megosztottság valóban problé- maként merült fel az emberekben – a kampány során számtalanszor hallottuk a választóktól: de miért nem együtt indultok? Azt is hozzáteszem, az a civilösszefogás, melyet az MKP-nak sikerült maga mögé felsorakoztatnia, jó jelzés volt, hiszen ezáltal különféle korcsoportokat, kulturális közegeket mozgattunk meg.

 

Ám ezzel együtt sem volt elég a szavazat. Szükséges a párbeszéd a magyarokat képviselő pártok között, de ugyanúgy nyitni kell a szlovákok felé is: ott is meg kell találnunk a partnereinket.

 

(…)

 

Lehetséges egy közös lista gondolata, de ez a majdani körülmények függvénye lesz.

 

Az utóbbi időszakban egyre erő- teljesebben jelenik meg az MKP kommunikációjában az etnikai jelző. Ez egyrészt logikus, hiszen a magyar közösség érdekeit képviseli, másrészt kirekesztő, mert kizárja azokat, akik esetleg szimpatizálnak a párttal, de más etnikumhoz tartoznak. Nem érzi ezt?

 

Az alapirány az etnikai vonatkozású politizálás; ez viszont nem zárja ki, hogy más etnikumok, közösségek felé nyissunk, és párbeszédet kezdeményezzünk. Nem gondolom, hogy emiatt nevet kellene változtatnunk, hiszen mi az egész magyar közösségetszeretnénk képviselni, s ide sok mindenki beletartozik, például a magyarul beszélő romák is.

 

Tehát a kulcs az újragondolt, nyitott kommunikáció, amely egyrészt a politikától elfordult, csalódott felvidéki magyar választók és a más nemzetiségűek számára is elfogadhatóvá teszi a pártot.

 

(…)

 

a munkához érzek erőt és kedvet. Nagyon fontosnak tartom, hogy az MKP új elnöke – bárki legyen az – szolgálatként fogja fel ezt a feladatot. Temérdek feladat áll előttünk, melyeket nem egy embernek kell elvégeznie – mindenképpen csapatmunkára lesz szükség!

 

Hol látja a pártot és benne önmagát öt év múlva? Van valamiféle víziója?

 

Azt szeretném, ha közösségünk erősebbé, öntudatosabbá válna, ha bátrabban vállalná önnönmagát; mindezt pedig úgy, hogy ezzel nem rekesztenénk ki azokat, akik vegyes identitással bírnak. Azt gondolom, hogy ha meg tudjuk szólítani mindazokat, akiben akár egy pici magyar érzület lakik, már eredményt értünk el. Ezért fontos, hogy ne kirekesztő párt legyünk, hanem összegyűjtsük és megtartsuk mindazt, amit magyarnak neveznek.

 

Fontos cél, hogy az iskolarendszerünk ne fogyatkozzon, hanem élet- és versenyképes rendszerként működjön. S mindehhez egyértelmű alapkívánalom az is, hogy régióink gazdaságilag újra erő- södjenek. Egyszóval, azt szeretném, ha felvidéki magyarságunk újra gyarapodó közösséggé válna. Ehhez azonban bizonyosan nem lesz elég öt év, mert ha az elmúlt huszonötöt nézzük, zuhanó tendenciát látunk. Bárki is lesz az MKP elnöke, minden erejével közösségünk erősödéséért kell dolgoznia.

 

Új Szó – Czajlik Katalin: interjú Menyhárt Józseffel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!