A Jobbikon kívüli magyarországi ellenzék és az ő partnersajtója nyilvánvalóan minden reggel arra ébred, hogy milyen jó lenne már egy kiadósat orbánviktorozni, akár van rá ok, akár nincs. Ehhez időnként szintén besegít a német, osztrák, svájci, francia, amerikai baráti sajtó, és ha kell, akár Mark André Goodfriend amerikai nagykövetségi ügyvivő is kiforgatja a magyar történelem bizonyos mondatait.

Tényleg, mit csinál ő még Budapesten? Ideiglenes nagykövetségi ügyvivőként szolgált, amíg nem volt nagykövet, de most már van, Goodfriend mégis itt maradt ugyanabban a tisztségben. Ha ez valamiféle szakmai gyámság, akkor nem lennék Coleen Bell nagykövet önbecsülése helyében, ha viszont nem, akkor mit keres még itt az, akit átmeneti megoldásként helyeztek ide? Ő a fontos ember, akinek kreálni kellett egy állást, mint 98-ban Deutsch Tamásnak a sportminisztériummal?

goodfriend
André Goodfriend. Kép: index.hu

Egyes újságírók talán még ki sem heverték, hogy Orbán Viktor a saját autójával érkezett Párizsba, a terror áldozataira emlékező felvonulásra, máris újabb témát szolgáltatott a miniszterelnök. Még ott, a helyszínen azt találta kijelenteni, hogy „a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani”, továbbá „nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani”. Ez a „kulturális háttér” kifejezés természetesen azonnal megütötte az éber überliberális füleket, hiszen ami nem a Szent Nemzetközi Egyformaságot hirdeti, abban ezen fülek gazdái rögtön Völkischer Beobachter üzeneteket vizionálnak.

Az Index.hu cikkszerzője szerint a kulturális háttér jól hangzik ugyan, ám értelmetlen, de ugyanezen szerző számára kérdésként merül fel, hogy a keresztény és a muzulmán emberek más kulturális hátterűek-e. Ebből világos, hogy a jelzett fogalmat csak ő nem érti. A vallás (vagy vallásszerűen működő szellemiség) az egyén legerősebb kulturális-öntudati tényezője, tehát aki más vallású, az valóban más kultúrájú. Ugyanitt persze azonnal megkezdődött a rettegés is, hogy a kormány esetleg követni kívánja, ki milyen vallású, ahonnan ugye már csak egy lépés a Nagy Origó, azaz a második világháborús népirtás: egymásra épülő sugalmazásokkal sejtetni a szellemi kapcsolatot a népirtó nácik és bárki között, akinek a véleménye eltér a kanonizált neoliberális dogmáktól. S mindezt persze az elmaradhatatlan középkorozós beszólások kíséretében teszik olyanok, akik legfeljebb évszámokat tudnak a középkorról.

szent-istván
Szent István. Kép: 444.hu

Érdekesség, hogy a nálunk még mindig tabunak számító származást és vallást az angol (nemzetközi) Wikipedia alapinformációként kezeli a személyekről szóló szócikkekben. Ideje lenne eldönteni, hogy bizonyos hétköznapi személyes adatok ismerete és nyilvántartása rendjén van-e, vagy esetleg emberiségellenes bűncselekmény, ugyanis – ahogy látjuk – ebben a kérdésben nem sok következetességet tapasztalhatunk. Milyen adatok nyilvántartása demokratikus, és milyeneké náci? Ki dönti ezt el? A liberális sajtó láthatóan bejelentkezett erre a szerepre, de valószínűleg akadna erre nála alkalmasabb és kevésbé elfogult szerv is.

Az Orbán Viktort övező féktelen rajongás, illetve gyűlöletcúnami amúgy egyaránt elég unalmas már, miközben időnként tényleg jó lenne tudni, hogy egy-egy mérvadó híroldal szerkesztője, publicistája mit gondol arról, amit Magyarország miniszterelnöke csinál. Az írásaikból viszont sajnos csak az jön át, hogy mit gondolnak Orbán Viktorról, továbbá idült kárörömmel fogadják, ha valaki nyilvánosan ugyanazt gondolja róla, amit ők. Még André Goodfriend twitterüzenetéből is lelkesen faragtak hírt; az ügyvivőnek Szent István intelmeiből, az idegenek befogadásáról szóló rész jutott eszébe. A miénktől eléggé különböző középkori kultúrából kiragadott mondatok ugyan nem azt jelentik, amire idézni szokták őket, de a bécsi egyezményt megszegő diplomáciai szaktekintélyt ez nem tántoríthatja el.

 hirdetes_810x300  
Orban Parizsban
Kép: Orbán Viktor fb oldala

Az az iszonyúan elcsépelt, félremagyarázott Szent István idézet, miszerint „az egynyelvű és egyszokású királyság gyenge és törékeny” arról szól, hogy az értékes művelődési, gazdasági, hadászati tudást behozó idegenek hasznosak az országnak, meg kell becsülni őket, és meg kell nekik hagyni, hogy saját szokásaik és jogaik szerint éljenek itt. A magasabb munkanélküli segély után kujtorogva beszökő, tanulatlan, zavargásokat kirobbantó idegen tömegekről viszont nem értekezik Szent István – talán mert ennek hasznossága a „buta” középkorban még nem merült fel.

Nagy királyunk intelmei tehát – még ha ez kirekesztésnek is számít a ma divatos fogalmak szerint – pont összhangban vannak az Orbán által megfogalmazott bevándorláspolitikával. Ha viszont ez kirekesztés, akkor érthetetlen, miért idézik oly sokan ekkora hévvel, és ha ekkora tisztelői Szent István intelmeinek, akkor miért nem idézgetik például az alázatról, a mértékletességről vagy éppen a katolikus hit megtartásáról szóló tételeket.

Az a mondat is kiverte a biztosítékot, hogy vannak országok, és Magyarország is ezek közé tartozik, amik eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog”, de Rotterdam muszlim polgármestere sem segíti a magyarországi liberális újságírókat: „Ha nem tetszik a szabadság, akkor az Isten szerelmére, csomagoljatok össze, és menjetek el!” – mondta Ahmed Aboutaleb. Lényegében hozzá csatlakozott Miloš Zeman cseh elnök, aki így fogalmazott: „ha nem tudjátok elfogadni a vendéglátó ország szabályait – és az újságírók meggyilkolása határozottan nem a szabályok elfogadása – térjetek vissza eredeti hazátokba”. Mellékszál, hogy ha Zeman még mond néhány ilyen dolgot, nehogy a végén hirtelen hasonló korrupciós ügybe keveredjen, mint Petr Nečas volt miniszterelnök.

necas
Petr Nečas. Kép: lidovky.cz

A magyarországi liberális sajtó láthatóan levetkőzte a hitelesség igényét, de sajnos nincs egyedül. Abból a hozzáállásból van túl kevés, amely megírja, hogy például a megyei autópályadíj egy igencsak emberséges ötlet, ugyanakkor a bevezető szakaszokat és az M0-t terhelő autópályadíj viszont lehúzás. Amíg az m1 Híradójának bemondói minden este kedves mosollyal olvassák fel a mennyország híreit, addig indexék dühödten vicsorogva fürkészik, hogy Orbán mikor utazik magánrepülőgéppel és mikor a saját ütött-kopott furgonjával, hogy mindkét esetben köphessenek egy jó vastagot.

Vésey Kovács László

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!