Visszatekintés – 2015 legolvasottabb publicisztikáiból, interjúiból, riportjaiból válogatunk.

 

Király Zsolt írása.

 

Több mint 349 ezer euró. Ennyit loptak el a lévai járásbeli kisváros, Ipolyság kasszájából hét év alatt a városi hivatal alkalmazottai. A rendőrség hűtlen kezelés és sikkasztás miatt büntetőeljárást folytat, a vizsgálat még hosszú ideig eltarthat. Addig is marad minden a régiben?

 

 hirdetes_810x300  

Az esetre 2013 végén derült fény, azóta önkormányzati választások is voltak. Bár Ipolyságot új polgármester és új képviselőtestület vezeti, minden maradt a régiben. A városi hivatal élén ugyanaz a személy, Zachar Pál áll, a főellenőr (Sťahula Ildikó) sem változott, a pénzügyi osztály élén sem történt személyi változás. A felelősök megbüntetése továbbra is várat magára.

 

A polgármester, aki „alkalmazkodik”

 

Gregor Štefan polgármester, aki a választások előtt még az ügy mielőbbi kivizsgálását és a hivatal „kiszellőztetését“ sürgette, hivatalba lépése óta mintha visszavett volna a lendületből. „Alkalmazkodik“ – árulta el róla az egyik veterán helyi képviselő-vállalkozó.

 

Sag3
Balról: Gregor Štefan polgármester, mellette Zachar Pál hivatalvezető és Sťahula Ildikó főellenőr. A képbe jobbról Oros Zoltán is belóg. Kép: Körkép.sk

 

Próbálkozások azért vannak. A városi képviselőtestület a február 26-i ülésén a frissen megválasztott, független Mezei Gabriella javaslatára a főellenőr visszahívásáról is szavazott (volna), akinek hét évig nem tűnt fel a sikkasztás. Az eredmény: 10:1 arányban a javaslat lekerült a napirendről.

 

A Körkép a helyszínen tájékozódott, hogy első kézből informálódjon a kialakult a helyzetről. Ipolysági riportunk következik.

 

Ipolyság napjainkban

 

Van egy jobb sorsra érdemes határ menti kisváros, ahol elvileg minden adott a jelenleginél sokkal jobb élethez. Két évtizeddel ezelőtt azonban mintha megállt volna itt az élet. Munkalehetőség egyre kevesebb, a vasúti síneket benövi a gaz, helyi fejlesztéseknek szinte semmi nyoma.

 

allomas
Az ipolysági vasútállomáson nincs nagy forgalom. Kép: Körkép.sk

 

És bár a lévai járás soha nem tartozott a kormányzat kegyeltjei közé, a helyi dolgok menedzselése hosszú ideje komoly hiányosságokat mutat. Ez pedig főleg a helyiek felelőssége. Lecsúszott egzisztenciák, elmenekülő tehetséges fiatalok, dohszagú városvezetés, fojtogató helyi érdekek. Néhány kiválasztottat leszámítva így éli mindennapjait a város kevésbé szerencsés többsége.

 

Mi történt Ipolyságon?

Az adóbevételek elsikkasztására 2013 végén a szokásos negyedéves leltározás során, a helyi ingatlanadók befizetésének ellenőrzésekor derült fény. A  sikkasztás céljából meghamisított nyilvántartásokra azért is volt mód, mert a városvezetés lehetővé tette, hogy a polgárok és a jogi személyek készpénzben is befizethessék a helyi adókat az adókezelőnek. Így ugyanaz a személy vetette ki és tartotta nyilván a befizetett adókat és más illetékeket, valamint vette át a készpénzt, amit a főpénztárban kellett volna elhelyeznie.

A leltározó bizottság, amely negyedévente rendszeresen ellenőrizte a nyilvántartást és a könyvelést, nem állapított meg eltérést a dokumentumok között, mivel azokat valószínűleg módosították. Az eredmény: több mint 349 ezer eurós hiány, a fosztogatás hét éven keresztül folyhatott. A város az eset után az adóosztály két dolgozójának a munkaszerződését felbontotta.

 

Délelőtt 11 körül érkezünk a városba. Első utunk a frissen megválasztott helyi képviselőnőhöz, Mezei Gabriellához vezet. Nyíltan vállalja harcát a sikkasztás felderítésében és a felelősök megbüntetésében. Ennek kapcsán a város főellenőrének visszahívására is javaslatot tett, aki szerinte alkalmatlanságát bizonyította azzal, hogy évekig nem vette észre, mi folyik a városi hivatalban.

 

Sag5
Különböző érdekek. Mezei Gabriella (balra) és a városi képviselőtestület egy része a polgármesterrel (jobb oldalt). Kép: Körkép.sk

 

Délután háromkor szavazás, meglátjuk milyen eredménnyel.

 

Oros Zoltán helyi képviselő, volt polgármester-jelölt a következő úticélunk, aki az előző ciklusban a pénzügyi bizottságot vezette. Oros azok közé tartozott, akik a botrány kirobbanása után lehetővé tették, hogy a főellenőrnő 2014. július 1-vel, hivatali idejének letelte után újra bizalmat kapjon. „Azokból a jelöltekből kellett választanunk, akik a meghirdetett pozícióra jelentkeztek. A jelenlegi főellenőrnő bizonyult a legjobbnak“ – fogalmaz.

 

Akinek ez megfelel

 

Kérdésünkre, hogy kik a felelősök a sikkasztásért, és ő maga érez-e bármilyen felelősséget a kialakult helyzetért a pénzügyi bizottság korábbi elnökeként, kitérő választ ad. „Az adózók jegyzékének az ellenőrzése a pénzügyi osztály és a főellenőr feladata, de nem az én dolgom, hogy pálcát törjek felettük” – mondja Oros. Nem cáfolja, hogy ez alibizmus, de azzal mentegetőzik, hogy más lehetőségük nincs.

 

Ez Ipolyság“ – állapítja meg.

 

És ez így rendben van?“ – kérdezünk vissza.

 

Szerintem igen“ – jön a válasz.

 

Indoklását, hogy miért nem szerencsés a főellenőrnő leváltása, többször visszahalljuk még a nap folyamán a polgármestertől, magától a főellenőr asszonytól és a képviselőtestület ülésén is.

 

Hasonló hibát követnénk el, ha a nemrég újraválasztott főellenőrt leváltanánk, és komoly összeget zsebelne be a várostól a jó hírnevének megsértése miatt“ – figyelmeztet Oros.

 

varosi hivatal
A városi hivatal vezetői. Előtérben a város jogásza, mögötte szemüvegben a pénzügyi osztály vezetője, aki többek elmondása szerint szintén felelős. Kép: Körkép.sk

 

A főellenőr asszony alig két órával az ülés kezdete előtt fogad bennünket saját irodájában. Egy háromoldalas jelentést tesz elénk, mely 2013. december 9-én készült a képviselőtestület számára, a sikkasztás lelepleződése után.

 

Figyelmeztetett, majd asszisztált

 

Ebből többek között az is kiderül, hogy funkciójából adódóan már évek óta figyelmeztette a testületet bizonyos törvénytelenségekre, melyek kiküszöbölése esetén lehetetlen lett volna az ekkora mértékű sikkasztást, Többek között kilenc különböző alkassza működött egy központi kassza helyett, illetve egy személy felügyelte az adókivetés és evidencia teljes folyamatát.

 

Kérdésünkre, hogy ha tudatában volt a jogsértéseknek, amiket saját jelentése szerint a korábbi képviselőtestület figyelmen kívül hagyott, miért asszisztált a törvénytelen helyzethez és miért nem állt fel inkább, nem kívánt nyilatkozni. Mint ahogy érdemben arra sem reagált, hogy kinek a feladata volt a helyi adózók mintegy 400 oldalas listájának az ellenőrzése.

 

Gregor Štefan polgármester ipolysági látogatásunk előtt jelezte, hogy nem tud fogadni minket, másnap viszont a rendelkezésünkre állt (a vele készült interjúnkat lásd alább.)

 

Lassan 15.00 óra, kezdődik a testületi ülés.

 

zacharek
Apa és fia. Középen, fekete nyakkendőben Id. Zachar Pál hivatalvezető, jobbról a harmadik pedig ifj. Zachar Pál helyi képviselő. Kép: Körkép.sk

 

A költségvetés elfogadása mellett a főellenőrnő visszahívása az egyik sarkalatos pontja az ülésnek. A polgármester felvezetőjében elmondja, hogy a folyamatban levő ügy lezárásáig nem kíván döntést hozni a főellenőr esetleges visszahívása ügyében, mert szerinte az jogi és pénzügyi következményekkel járna a városra nézve.

 

A kampány alatt még mást igért

 

Majd „megnyugtatásul” azt is jelzi, hogy az ügy évekig elhúzódhat. A város ugyanis több száz adókivetést eszközöl évente. A kérdéses ügy pedig 6-700 adókivetést érint 7 éven keresztül, a nyomozóknak tehát összesen mintegy 5 ezer iratot kell megvizsgálniuk. Kérdés, hogy a választási ciklus végéig egyáltalán befejeződik-e. Megtudjuk, hogy a polgármester szorosan együttműködik a hatóságokkal, de elmondása szerint titoktartás kötelezi.

 

Amíg konkrét személyek nem lesznek elítélve, megilleti őket az ártatlanság vélelme“ – fogalmaz Gregor, aki a legutóbbi önkormányzati választásokat megelőző kampányban a sikkasztás mielőbbi kivizsgálásának leghangosabb követelője volt – , hozzátéve, hogy felelősséget érez a város költségvetése iránt. Ezért sem szeretné leváltani a főellenőrt, mert félő, hogy felmentése jogi és pénzügyi következményekkel járna a városra nézve.

 

Gregor
Gregor Štefan hirdetőtáblája a város legfrekventáltabb helyén a választások előtti kampányban. Kép: facebook

 

Ahogy az előre várható volt, ellenjavaslat kerül beterjesztésre, mégpedig (a régi-új hivatalvezető, Zachar Pál fia,) ifj. Zachar Pál által. Indoklás után (melyet korábban már Orostól és Sťahula Ildikótól is hallottunk) javaslatot tesz a programpont kiiktatására, melyet 10:1 arányban a testület meg is szavaz.

 

Íme, az ominózus rész és az eredeti javaslat beterjesztőjének, Mezei Gabriellának a reakciója videón.

 

 

Tiszta sor, az erőviszonyok önmagukért beszélnek.

 

A szavazás után a város jogi képviselője még hozzáteszi, hogy a visszahívás folyamatában formai hiányosságok is felmerültek, a főellenőrnőt ugyanis előtte megrovásban, figyelmeztetésben kellene részesíteni, ami eddig nem történt meg a testület részéről.

 

Mossák kezeiket

 

Hogy több mint 349 ezer euró hét éven keresztüli elsikkasztása miért nem volt eddig elég ok a megrovásra a városvezetés részéről, rejtély marad úgy számunkra, mint a jelenlévő hallgatóság számára is.

 

Sag4
Mezei Gabriella egyelőre egymaga harcol. Kép: Körkép.sk

 

Az ülés további részében az események békésen csordogálnak, az előzetes egyezségek láthatóan itt is működnek. Ipolyságon mintha mi sem történt volna, minden marad a régiben. A több mint 349 ezer eurónak végérvényesen nyoma veszett, pedig a pénz jól jönne helyi parkosításra, útjavításokra, a Honti Napok programjára, sportra, kultúrára, a városi könyvtárra, a nyugdíjasokra, egyszóval az ipolyságiak életminőségének javítására.

 

Šahy From Above from Peter Alfoldi on Vimeo.

 

Ébredj, Ipolyság!

 

Valami azonban mintha mégis  elkezdődött volna. A másutt, akár már kis falukban is teljesen természetes helyi tévé, a testületi ülések élő közvetítése ugyan abszurd módon továbbra is hiányzik, független városi sajtó pedig nem létezik, helyi aktivistákból, a város problémáira, helyi visszaélésekre következetesen rámutató bloggerekből továbbra is kevés van, mégis, a színházteremben fellelhetőek voltak az Ipolyságot szerető, a jelen helyzettel elégedetlen, cselekvőképes polgárok.

 

Nekik fog kelleni végre összefogni és külső nyomást kifejteni, hogy a városházáról kiáramló dohszag eltűnjön. Különben marad minden a régiben egészen addig, míg a jó „hírnevükért aggódó” súlyos felelősök nyugdíjba vonulnak, Ipolyság pedig végleg elveszik.

 

Interjú Gregor Štefannal, Ipolyság polgármesterével:

 

polgi
Gregor Štefan, Ipolyság polgármestere. Kép: Körkép.sk

 

Interjú Gregor Štefannal, Ipolyság polgármesterével:

Milyen stádiumban van most az ügy kivizsgálása?  

Folyamatban van. Félek, hogy sokáig fog tartani, ami egyáltalán nem boldogít.

Élvezi az Ön bizalmát a városi főellenőr?

Tiszteletben tartom az érvényes jogi helyzetet. A főellenőrnő ellenőrzi a hivatalt és engem.

Változott az Ön hozzáállása az ügyhöz ahhoz képest, amit a választások előtt képviselt?

Nem.

Milyen az együttműködése a képviselőtestülettel?

Remélem, hogy jó, és bízom benne, hogy gyümölcsöző lesz.

Igaz az, hogy próbaszavazásokat tart a képviselők számára a testületi ülésen megtárgyalandó programpontokhoz?

Mit jelent a próbaszavazás? Ha azt, hogy a testületi ülés előtt összejövünk és átvesszük az egyes megtárgyalandó pontokat, és néhány dologról szavaztatok, akkor igen.

A vizsgálat még évekig eltarthat. A helyén hagyja addig az érintett személyeket, mint pl. a pénzügyi osztály vezetőjét, vagy a főellenőrt, stb.?

Nem. A főellenőrt a képviselőtestület nevezi ki és hívja vissza.

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.