Az alábbi összeállítás nem az illetékes szakértők véleményét tükrözi, hanem a világon valaha eladott legértékesebb festmények egy részét veszi sorra. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a legjobb képek a világon, hanem inkább azt, hogy ezek kerültek értékesítésre és ezekért fizették ki a legtöbbet.

 

Vincent van Gogh: Íriszek – 110,7 millió dollár

Van Gogh Íriszek című festménye 1889-ben készült – egy évvel a festő halála előtt –  a művész egyik utolsó alkotásaként, amelyet a saint-remy-i szanatóriumban festett. A híres műalkotást 101,2 millió dollárért  Joan Whitney Payson fia adta el Alan Bondnak egy aukción a Sotheby’s-nál New Yorkban. A kép mai értéke 110,7 millió dollár, amivel előkelő helyen áll a világ legdrágább festményeinek körében.

800px-VanGogh-Irises_1 hu.wikipedia.org
Vincent Van Gogh: Íriszek (fotó: hu.wikipedia.org)

Pablo Picasso: Dora Maar macskával – 111,5 millió dollár

A Sotheby’s 2006-ban adott túl Dora Maar 1941-es portréján. A Picasso szomorú szeretőjéről készített kései kubista arcképért 95,2 millió dollárt fizetett ki egy ismeretlen orosz üzletember. A festmény jelenlegi becsült értéke 111,5 millió dollár.

 hirdetes_810x300  
2dora maar_erdekesvilag.hu
Pablo Picasso: Dora Maar macskával (fotó: erdekesvilag.hu)

Edvard Munch: A Sikoly – 123,7 millió dollár

2012-ben csaknem 120 millió dolláros rekordáron kelt el Edvard Munch norvég expresszionista festő utolsó még magánkézen lévő, Sikoly című alkotása. Isztambuli arab források szerint Munch képét a katari uralkodóház vásárolta meg, amely már amúgy is magáénak mondhatja a világ második legdrágább festményét, Paul Cézanne Kártyajátékosok című, 250 millió dollárért eladott posztimpresszionista képét.

6sikoly_erdekesvilag.hu
Edvard Munch: Sikoly (fotó: erdekesvilag.hu)

A világhírűvé vált Sikolyból ugyan négy példány készült, de a másik három norvégiai múzeumokban található, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag eladhatatlanok. Több felmérés szerint a Sikoly a művészettörténet második leghíresebb festménye a Mona Lisa után.

Pierre-Auguste Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben – 143,3 millió dollár

Az eredeti változatot Renoir 1876-ban festette meg és 1877-ben állította ki az impresszionisták 3. kiállításán Párizsban. Az impresszionista festményen szereplő Moulin de la Galette a korban a Montmartre egyik kedvelt szórakozóhelye volt, és a képen szereplő személyek között Renoir megörökítette barátait, ismerőseit.

800px-Pierre-Auguste_Renoir,_Le_Moulin_de_la_Galette hu.wikipedia.org
P.A. Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben (fotó: hu.wikipedia.org)

Renoir a képet elkészítette egy kisebb változatban is. Ezt a változatot 1990-ben 78,1 millió dollárért megvásárolta a Sotheby’s aukcióján New York-ban Saito Ryoei japán üzletember. Saito nemzetközi felháborodást keltett 1991-ben azzal a kijelentésével, hogy halálakor a képet el kívánja hamvasztatni a saját holttestével együtt.

Az üzletember azonban később tönkrement és a letétbe helyezett képet hitelezői ismeretlen áron eladták egy meg nem nevezett – sajtóértesülések szerint svájci – gyűjtőnek. A festmény jelenlegi becsült ára 143,3 millió dollár.

Vincent van Gogh: Dr. Gachet arcképe – 151,4 millió dollár

Van Gogh egyik leghíresebb és legdrágább festménye halála előtt egy hónappal készült. Az akkori diagnózis szerint gyógyíthatatlan elmebajban szenvedő festőfejedelem a saját kezelőorvosát örökítette meg 1890 nyarán, majd nem sokkal később mellkason lőtte magát. A festménynek két eredeti változata ismert, az egyik párizsi Musée d´Orsay-ban látható, a másik pedig magántulajdonban van.

Portrait_of_Dr._Gachet en.wikipedia.org
Vincent Van Gogh: Dr. Gachet arcképe (fotó: en.wikipedia.org)

A képet 1990-ben elárvereztették. Az aukción Guiennes-rekord dőlt meg, egy japán üzletember – a fent említett Renoir-festmény egykori tulajdonosa – Mr. Saito 82,5 millió dollárt fizetett érte. Sajnos a Bál a Moulin de la Galette-ben festménnyel egyetemben nem tudjuk jelenlegi „tartózkodási helyüket”, ami azonban biztos, hogy jelenlegi 151,4 millió dolláros értékével a világ egyik legdrágább festményének számít.

Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer I. portréja – 157,7 millió dollár

 A szecesszió legnagyobb mestere, Klimt három éven át dolgozott a festményen, Ferdinand Bloch-Bauer, a gazdag cukorgyáros megbízásából. A modell a gyáros felesége, Adele Bloch-Bauer volt, aki úgy rendelkezett, hogy halála után Klimt festményei az osztrák állam tulajdonába kerüljenek. Az asszony 1925-ben bekövetkezett halála után azonban a család a végrendeletet nem teljesítette.

800px-Gustav_Klimt_046 hu.wikipedia.org
Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer I.portréja (fotó: hu.wikipedia.org)

Amikor a németek megszállták Ausztriát, a megözvegyült férjnek el kellett menekülnie Svájcba. A nácik minden tulajdonát, köztük az öt Klimt-festményt is elkobozták. Hármat a Belvedere múzeumban állítottak ki, a többit eladták. A férj örökösként unokaöccsét és unokahúgait jelölte meg, köztük Maria Altmannt.

Az idős Maria az osztrák állammal való pereskedés után 2006-ban megkapta mind az öt Klimt-festményt, amelyeket Los Angelesbe vitt. Ezt a képet magáneladás során vásárolta meg tőle Ronald Lauder, az Estée Lauder cég örököse 135 millió dollárért. A kép a Lauder által felügyelt, a német kultúra terjesztésére hivatott New York-i Neue Galerie-ben tekinthető meg. A festmény jelenleg kiigazított értéke 157,7 millió dollár.

Jackson Pollock: No.5, 1948 – 164,7 millió dollár

 Pollock, a második világháború utáni modern képzőművészet botrányos figurája volt, aki gyakorta alkoholos és kábítószeres dühöngései közepette alkotta meg festményeit. Az autóbalesetben meghalt művész két és fél méter magas, 1,2 méter széles, barna és sárga tónusú vonalakból és foltokból álló kompozícióját magánárverésen 2006-ban egy mexikói üzletember vásárolta meg potom 140 millió dollárért.

A szakértők szerint a kép értékét egyrészt az emelhette ilyen magasra, hogy többször bemutatták New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában, másrészt nagyon kevés Pollock-kép van forgalomban. A festmény jelenlegi értéke 164,7 millió dollár.

14pollock eredekesvilag.hu
Jackson Pollock: No. 5, 1948 (fotó: erdekesvilag.hu)

Pablo Picasso: Az algíri nők – O változat – 179,4 millió dollár

A rekorder Picasso-kép egy Eugène Delacroix által inspirált 15 részes sorozat darabja. A változatok, amelyeket A-tól O-ig jelölt a művész, 1954-55-ben készültek. A most elárverezett alkotás számos nagy múzeum Picasso-kiállításán szerepelt, utoljára 1997-ben árverezték el, akkor 31,9 millió dollárt, a becsült ár háromszorosát fizették érte. Most 140 millió dollár körüli összeget vártak a képért, a telefonos licitálók végül rekordmagasságba tornászták fel az árát: 179,4 millió dollárért kelt el.

1-20150401 portfolio.hu
Pablo Picassa: Az algíri nők – O változat (fotó: portfolio.hu)

Paul Cézanne: Kártyajátékosok – 273 millió dollár

A Kártyajátékosok Cézanne egy öt – különböző méretű – festményből álló sorozata az 1890-es évekből, a széria többi darabját neves múzeumok, a párizsi Musée d’ Orsay a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a londoni The Courtald Institute of Art, valamint a philadelphiai Barnes Foundation őrzik.

Paul_Cézanne,_Les_joueurs_de_carte_(1892-95) hu.wikipedia.org
Paul Cézanne: Kártyajátékosok (fotó: hu.wikipedia.org)

A Kártyajátékosok rekordáron eladott darabját George Embiricos néhai görög hajómágnás örökösei bocsátották áruba még 2011 végén. A zártkörű licitről csak később szivárogtak ki részletek, ugyanis a résztvevők titoktartási szerződést írtak alá. A festmény új tulajdonosa, a katari uralkodóház 250 millió dollárt áldozott Cézanne posztimpresszionista művéért. A festmény jelenlegi kiigazított értéke 273 millió dollár.

Paul Gauguin: Nafea faa ipoipo? (Mikor házasodsz meg?) – 300 millió dollár

Gauguin két tahiti lányt ábrázoló képe minden idők legdrágább értékesített művészeti alkotásává lépett elő 300 millió dolláros árával. Az 1892-ben készült kép egy svájci magángyűjtőé, Rudolf Staecheliné volt eddig. Az eladott kép a bázeli Kunstmuseumnál volt kölcsön közel 50 évig, de a tulajdonos összekülönbözött a múzeummal. Gyűjtői körökből származó, nem megerősített információk szerint Cézanne fent említett festményéhez hasonlóan ennek a képnek is katari vevője lett.

Paul_Gauguin,_Nafea_Faa_Ipoipo-en.wikipedia.org
Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo (fotó: en.wikipedia.org)

Takács Henrietta

Forrás: erdekesvilag.hu, nlcafe.hu, artportal.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.