Az Economist Intelligence Unit idén is elkészítette a világ legdrágább városainak rangsorát. A jelentés szerint – amelyben ezúttal 133 világvárost rangsoroltak, 160 termék és szolgáltatás ára alapján – 2015-ben Szingapúr bizonyult a legdrágábbnak. Az összehasonlításba beletartoztak a helyi ételek és italok, háztartási cikkek, ruházkodás, tömegközlekedés és a lakásbérleti díjak költségei is. A 133 nagyváros közül a 10 legdrágább kerül bemutatásra. Íme!

10, Szöul, Koreai Köztársaság

szép-képek-szöul szepkepek.hu
Szöul (fotó: szepkepek.hu)

Egy Budapestnél alig 10%-kal nagyobb területen az elővárosokkal együtt több, mint 25 millió ember él, így az ázsiai Szöul a hatodik legnagyobb várostömörülésnek számít. Az adatok szerint a kenyér és a gyümölcsök ára háromszor olyan magas, mint Magyarországon vagy Szlovákiában, és 50 %-kal drágábbak, mint New Yorkban.

Szöul a világ egyik vezető kereskedelmi és gazdasági központjának számít, ezenkívül pedig a Samsung, az LG és a Hyundai egyik fő üzleti központja.

Szöul szallashelyek-utazas.info
Szöul – éjszakai látkép (fotó: utazas.info)

9, Hongkong, Kína

hongkong
Hongkong (fotók: pinterest.com)

A több mint hét millió lakost számláló Hongkong egyike a világ vezető pénzügyi központjainak. Tagja a „négy ázsiai kistigrisnek”,értéktőzsdéje pedig a hatodik legnagyobb a világon. 2010-ben 3,58 millió embert foglalkoztattak teljes munkaidőben, a munkanélküliség 2013-ban pedig rekordszintre, 3,3%-ra süllyedt.

 hirdetes_810x300  
Aerial view of Hong Kong Central district.  Hong Kong, China, East Asia.
Hongkong (fotó: vitorlazas.hu)

8, Koppenhága, Dánia

koppenhaga
Koppenhága (fotók: life.hu, hotdog.hu, pinterest.com)

A dán főváros a helyi 3000 euró feletti átlagfizetéssel nem hiába büszkélkedhet a világ 8. legdrágább városa címmel.

denmark2 pinterest.com
Koppenhága (fotó: pinterest.com)

7, Genf, Svájc

genfi-to hellovilag.hu
Genf (fotó: hellovilag.hu)

Genfet globális városként jellemzik,de nem csupán a nemzetközi szervezetek központjai miatt. Semlegességét, pártatlanságát mindenhol respektálják, a világ diplomácia központjának tartják, és a világ hetedik legdrágább városaként a top tízes listára is felkerült.

A város neve egybeforr olyan óramárkákkal mint a Baume at Mercier, Charriol, Chopard, Franck Muller, Patek Philippe, Rolex, Raymond Weil, Omega, Vacheron Constantin. A Genfi Autószalon pedig az egyik legfontosabb, és leglátogatottabb rendezvény a városban.

genf myswitzerland.com
Genf (myswitzerland.com)

6, Melbourne, Ausztrália

ausztraliamelbournelatkep exkluzivutazas.hu
Melbourne (fotó: exkluzivutazas.hu)

Melbourne amellett, hogy a világ egyik legdrágább városa, a legélhetőbb városok listáján is előkelő helyen szerepel, sőt 2014-ben Bécset és Vancouvert megelőzve az első helyet is sikerült megszereznie.

032Melbourne3 ausztralia.biz
Melbourne (fotó: ausztralia.biz)

5, Sydney, Ausztrália

sydney
Sydney (fotók: pinterest.com)

Melbourne után ismét egy ausztrál város került fel a listára, mégpedig a kontinens legnagyobb városa, Sydney. A Sydney Egyetem honlapja szerint, egy ott tanuló diáknak a tandíjon kívül minimum heti 400-500 ausztrál dollárra van szüksége, ami kb. 250 – 310 euró.

Sydney_skyline_at_dusk_-_Dec_2008 en.wikipedia.org
Sydney (fotó: en. wikipedia. org)

4, Zürich, Svájc

2012-08-21_12-54-11_Switzerland_Zürich hu.wikipedia.org
Zürich (fotó: hu.wikipedia.org)

A tízes toplistán a második svájci város az előkelő negyedik helyet szerezte meg a rangsorolásban. Zürich híres a helyi bankokról, ahol a világ milliomosainak és milliárdosainak bankszámlái találhatók. Nem véletlen, hogy összesen több, mint 200 különböző bank van jelen több ezer fiókkal ebben az alig 8 millió főt számláló országban.

13zurich pinterest.com
Zürich (fotó: pinterest.com)

3, Oslo, Norvégia

norway06 nor-oil.hu
Oslo (fotó: nor-oil.hu)

Az utóbbi években Európa egyik legjobban felvirágzott metropolisza. A belvárosban késő éjszakáig nyitva tartanak az üzletek, a kocsmák, kávéházak és a vendéglők állandóan teltházasak, a színházak előadásaira pedig minden jegy elkel. Mindazonáltal Oslo – Európa egyik legdrágább városa – nem fitogtatja jólétét. Magas életszínvonala ellenére sokat megőrzött északiasan tartózkodó, vidékies, ám barátságos bájából.

norway01 nor-oil.hu
Oslo (fotó: nor-oil.hu)

2, Párizs, Franciaország

2nlcafe.hu
Párizs (fotó: nlcafe.hu)

A francia főváros, a turisták egyik legnépszerűbb úticélja az ezüstérmes második helyet szerezte meg a ranglistán. A fővárosban egy kávé nagyjából 4-5 euró között mozog, egy szendvics 3-6 euróba kerül, míg a sör 10 euró.

Ami viszont a csillagos eget súrolja az a párizsi lakások ára. A hvg.hu szerint az egész tágan vett városközpontban 1-2 millió forint közötti fajlagos árakkal szembesülünk. Persze a legbelső kerületekben, és a – budapesti V-VI. kerületek belső részeihez hasonlító – 16. és 17. kerületben nem ritka a 2 millió forint feletti négyzetméterár sem. Itt egy kis garzont hét, egy 220 négyzetméteres nagypolgári lakást viszont már csak 55 évnyi átlagbérből (600 ezer forint havonta) lehet megvásárolni.

6128_20011-parizs04g-kiskegyed.hu
Párizs (kiskegyed.hu)

1, Szingapúr, Szingapúri Köztársaság

szingapur
Szingapúr (fotók: pinterest.com)

A listát Szingapúr vezeti, részben a rendkívüli magas árak miatt, főként a ruházkodás és a közlekedés terén. Emellett pedig a világ egyik legfontosabb ipari központja, kikötőjének forgalma pedig első a világon. A jelentés szerint például a szingapúri közlekedési költségek majdnem háromszor magasabbak, mint New Yorkban.

STB_DF05889_High_Resolution azsiaspecialista.hu
Szingapúr (fotó: azsiaspecialista.hu)

Takács Henrietta

Forrás: penzcentrum.hu, kulfoldremennek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!