A sportsérülések a verseny- és hobbisportolókat egyaránt érintik. Ha valaki megsérül, nagyon fontos a megfelelő diagnózis és a hatékony kezelés. Hogy elkerüljük az újrasérülést. Ugyanúgy fontos s a sérülések megelőzése, elkerülése is. 

Egészség rovatunkban ezúttal szakértőnk, Rajtár Deák Márta ad útmutatót a sportsérülések megfelelő kezeléséhez: okok, megelőzés, elkerülés, kezelés. Hogy teljesítményünk megmaradjon. Minden, amit a sportbalesetekről tudni kell.

A sportsérülés sporttevékenység során szerzett minden olyan típusú sérülés, ami a sportolást legalább egy napig lehetetlenné teszi, orvosi kezelést igényel és szociális- vagy gazdasági hátrányokkal jár.

Két nagy csoportja van, az akut és a túlterheléses sérülések.

A sport jelentőség egyre növekszik, így a sportsérülések gyakorisága is emelkedik és a tökéletes felépülés igénye fokozódik.

Teniszkönyök, ugrótérd: a sérülések típusai

 hirdetes_810x300  

A sportbalasetek időben pontosan meghatározott makrotrauma hatására jönnek létre. Jellemző, hogy következményeik azonnal szembetűnőek, kezelésük, rehabilitációjuk jól kidolgozott. Ide tartoznak a zúzódások, rándulások, szakadások, ficamok, törések, horzsolások és sebzések.

teniszkonyok
A teniszkönyök az egyik gyakori sérülés. Kép: nol.hu

A sportbaleseteknél a korai funkcionális kezelés, rövid rögzítés, rövid tehermentesítés és propriceptív tréning az alapelv.

A túlterheléses sérülések ismétlődő és halmozódó mikrotrauma hatására jönnek létre, mely sejten belüli és sejten kívüli degeneráció formájában gyulladáshoz és helyi szövetkárosodáshoz vezet.

Általában sportspecifikusak, pl. teniszkönyök, ugrótérd. Nehezen diagnosztizálhatóak és kezelhetőek, mivel a klinikailag nem észlelhető károsodás hosszú időn át halmozódhat fel, és csak ezek után alakulnak ki a tünetek.

Ide tartoznak az izom – ín csontos tapdásának gyulladásai, íngyulladások, ínhüvelygyulladások, csonthártyagyulladások, izomgyulladások, tömlőgyulladások, fáradásos törések, porcfelszín- károsodások, ízületi kopások.

bemelegites
A sportbalasetek makrotrauma hatására jönnek létre. Kép: gyogytornasz.sport.hu

20 éven alattiak veszélyben

A sportsérülésekről elmondható, hogy általában a 16- 20 év közötti férfiakat érinti, leggyakoribb az alsó végtag sérülései. Sportág szerint első helyen a labdarúgás, majd a kézilabda áll, sportbalesetek közül a rándulás a leggyakoribb, míg a szövetek szerint elsősorban a szalagok majd az izmok sérülnek.

A leggyakoribb sportsérülések a következők:

  • rándulások

  • húzódások

  • térd sérülések

  • duzzadt izmok

  • Achilles – ín sérülés

  • sípcsont fájdalom

  • törések

  • ficamok

Krónikus sérüléssé akkor válik, ha az akut vagy a túlterheléses sérüléseket nem ismerik fel, vagy helytelenül kezelik. Ilyenkor tartós panaszok alakulnak ki, a sérült területen például fájdalmas hegszövet jöhet létre.

ugroterd
Ugrótérd kezelése kineziológiai tapasszal. Kép: kineziologiai-tapasz.hu

Az újrasérülés okai

Ha egy sportsérülés után a sportolás újrakezdését követő egy hónapon belül ugyanazon a helyen ugyanolyan sérülés jön létre, akkor újrasérülésről beszélünk. Oka lehet a helytelen rehabilitáció vagy a sporttevékenység idő előtti megkezdése.

Ebben az esetben is fontosak a prevenciós módszerek, az alkalmassági és szűrővizsgálatok.

Akut sportsérülések megelőzésénél fontos a szezon előtti erőnléti előkészítés, bemelegítés, levezetés. Biztonságos sportolási körülmények megteremtése, megfelelő védőeszközök biztosítása, és alkalmazkodás az időjárási körülményekhez.

Fontos a megelőzés

A túlterheléses sérülések megelőzésénél fontos figyelembe venni az előző sérüléseket, izom egyensúlyi zavarokat, anatómiai eltéréseket. És ami nagyon fontos, a propriocepció, proprioceptív tréning.

A propriocepció az ízületek helyzetének tudatos és az akarattól független érzékelése. Fontos szerepet játszik az ízület dinamikus stabilitásában, az ízület védelmében.

balansz_gyakorlatok
A propriocepció fontos szerepet játszik az ízület dinamikus stabilitásában, az ízület védelmében. Kép: sportnutrition.hu

A proprioceptív tréning során alapvető feladatunk a statikus és dinamikus egyensúlyi helyzetek fejlesztése. Legfontosabb feladat az erő, a rugalmasság, az egyensúly, a koordináció és a gyorsaság fejlesztése. Az egyensúlyi helyzetek fejlesztése során először a statikus helyzeteket, majd a dinamikus helyzeteket gyakoroltatjuk. Aztán következhetnek a dinamikus aktivitási formák, majd ezt kiegészíthetjük a vizuális kontroll megszüntetésével. A csukott szemmel végrehajtott mozgások lényegesen nehezebb feladatot jelentenek.

A tréning során különböző instabil terápiás eszközöket használunk, mint például az óriás labda, egyensúlyozó korong, soft ball, billenőpad.

Hogyan kerülhető el?

Túlterheléses sérülések elkerülhetőek ha nincs edzéshiba, ha jó sportcipőt használunk, és ha megfelelőek a pályaviszonyok.

sportserules
Kép: menshealth.hu

A sportsérülések konzervatív kezelése:

  • Pihenés, tehermentesítés. A sérült végtag felpolcolásával javul a keringés, kisebb lesz a bevérzés és duzzanat, gyorsabb a vérömleny felszívódása. A nem sérült testrészek gyógytornája, izomzatának erősítését érdemes minél korábban elkezdeni.

  • Krioterápia. Csökkenti a fájdalmat, a görcsöt.

  • Fagyasztás. Különböző aerosolok alkalmazásának pillanatnyi hatása van.

  • Jegelés. Nem közvetlenül a bőrfelületen, hanem vékony rétegen át végezzük.

  • Rugalmas pólya. Friss sérülés területén kompresszió hozható létre, ez csökkenti a bevérzést, így a későbbi gyógyulás folyamat idejét is.

  • Kinesio Tape. A taping alapelve, hogy csökkenti azon mozgásokat, amelyek a sérült szalagot terhelik. Hatékonysága függ az anyagtól és a felhelyezés technikájától.

  • Gipszrögzítés. Gipszsínnel történő rögzítés során gyógytornakezelés végezhető.

  • Külső rögzítők, ortézisek. Alkalmazása során az ízületek mozgása megtartható.

  • Gyógyszerek. Kezelés folyamán csaknem mindig alkalmaznak fájdalomcsillapítókat, nem- szteroid gyulladáscsökkentőket, szteroid gyulladáscsökkentőket, enzim és véralvadást csökkentő hatású szereket.

Rajtár Deák Márta

Nyitókép: drlaser.hu

A rovat korábbi cikkei:

1. Egyenes gerincet mindenkinek!

2. Így élvezz 5x naponta!

3. Teljes élet nagy pocakkal

4. Így tartsd vissza! – Jobb bent mint kint

5. Szüless újjá a Körképpel!

6.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!