Nincs is annál jobb, mint amikor egy hosszú őszi estén egy csésze finom forró itallal a kezünkben hátradőlünk kedvenc kényelmes fotelünkben. A hideg évszak beköszöntével egy nagy bögre forró csokoládé vagy puncs testünket és lelkünket is egyaránt felmelegíti.

Az őszi-téli meleg italkínálat skálája elég széles. Az ezerféle tea mellett ott a kakaó, a forró csokoládé, a kávé és annak különleges változatai, a különféle forralt borok és ciderek, valamint a puncs. Az őszi-téli italok jellegzetes vonása, hogy az édességekben megtalálható fűszerekkel szokás őket ízesíteni. A szegfűszeg, fahéj, kardamom, gyömbér, citrom- és narancshéj mellett, a vanília, szerecsendió, szegfűbors az, amivel ezek az italok ellenállhatatlan ízre és illatra tesznek szert.

cup of hot wine and spicery on the cane tray
Fotó: hirextra.hu

A forralt bor/cider alapú italokba az alkoholtartalom extra hozzávalókkal növelhető. Az angolok által igen kedvelt puncshoz a rum dukál, ami az angol karácsonyi partik elmaradhatatlan sztárja. Másik nagy szigetországi kedvenc az eggnog, ami krémesen selymes és lágy, miközben alattomos módon juttatja a szervezetünkbe a benne rejlő alkoholt. A tej és tojás alapokon nyugvó ital szintén rummal gazdagítva, szerecsendióval lelhető fel a leggyakrabban, de itt is igen sok variáció létezik, mind a benne foglalt alkohol milyenségét, mind a fűszereket figyelembe véve.

1501_1_big men.hu
Fotó: men.hu

A tartalmasabb, vastagabb téli italok sztárja azonban minden kétséget kizáróan a forró csokoládé. Az olvasztott csokoládéval készült, tejjel, tejszínnel összeforralt, fűszerezett ital nem csak melenget, hanem nagy mennyiségű kalóriával is ellát.

A forró csokoládé – felnőttek részére – egy kis likőrrel is megbolondítható. A csokoládénak jól áll a narancslikőr, de egy kevés krémlikőrrel is fokozható az ital selymessége. Ezeket az alkoholokat a csokoládé tűzről való levétele után tegyük az italhoz és mindig mértékkel, mert az első pillanatban nem mindig érezni mennyire fog „ütni” a benne lévő alkohol, ha egy egész bögrényit elszopogattunk már.

1392132418510 liners.hu
Fotó: liners.hu

A csokoládén kívül a kávét is variálhatjuk, ünnepi jelleget kölcsönözhetünk neki. A boltokban kapható mindenízű szirupokkal pillanatok alatt készíthetünk mézeskalácsos, fahéjas, pörköltmogyorós kávét, de ha időnk engedi, akkor magunk is fűszerezhetjük a kávét, adhatunk hozzá alkoholt, tejszínt, koronázhatjuk tejszínhabbal vagy tejhabbal, dekorálhatjuk karamellizált cukorral vagy fűszerekkel.

 hirdetes_300x300  

Mexikói fűszeres forró kakaó
Hozzávalók 1 adaghoz
:
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor • 2 teáskanál barna cukor • 1/4 teáskanál fahéj • 1/8 teáskanál szerecsendió • 1 evőkanál forró víz • 1 bögre (2,5 dl) zsírszegény tej • 1/2 teáskanál vaníliaaroma • 1/8 teáskanál mandulaaroma

forró csoki retikulesfusyerdoboz.hu
Fotó: retikulesfuszerdoboz.hu

Elkészítés:

Egy nagy bögrében vegyítsük össze alaposan a kakaóport a cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval. Adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük teljesen simára.

A tejet egy kis lábasban melegítsük alacsony hőfokon 3 percig, hogy felforrósodjon. Ezután öntsük rá a kakaós masszára, és keverjük el jól. Csepegtessük bele a vanília- és a mandulaaromát, és már kész is.

Előkészítés: 5 perc, főzési idő: 3 perc

Vajas grog
Hozzávalók 2 adaghoz:
3 dl víz • 0,5 dl méz • 3 evőkanál citromlé • 1,25 dl sötét rum • vaj vagy vaníliás jégkrém • őrölt szerecsendió

753x440 bien.hu
Fotó: bien.hu

Elkészítés:
 Egy közepes méretű nyeles lábasban tegyük fel mérsékelt lángra a vizet, a mézet és a citromlevet. Ha már átforrósodott, vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a rumot.

Öntsük ki az italt bögrékbe. Mindegyik adag grog tetejére helyezzünk  egy kicsi vajforgácsot vagy egy apró gombóc jégkrémet, és hintsük meg szerecsendióval.

Előkészítés: 5 perc, főzési idő: 5 perc

Fűszeres-kókuszos kávé
Ha te is megszállott kávéfüggő vagy, de már unod a sima latte-t, a most következő receptet neked találták ki.

Hozzávalók: 

2 evőkanál kávébab, 5 teáskanál őrölt piros paprika, 2 egész szegfűszeg, 5 db fahéjrúd, 2 csésze víz, 10 csésze kókusztej 2 evőkanál méz.

images vitorlazas.hu
Fotó: vitorlazas.hu

Elkészítés: 

Az őrölt kávébabot, a pirospaprikát, a fahéjat és a szegfűszeget tegyük a kávéfőző filterébe, majd öntsük hozzá a vizet. Míg elkészül a kávé melegítsük fel a kókusztejet közepes lángon, ezután adjuk hozzá a mézet, végül pedig az elkészült kávét, és főzzük  együtt az egészet pár percig, folyamatos kevergetés mellett.

Bécsi forró csoki
Hozzávalók 4 adaghoz:

65 g cukrozatlan kakaópor • 65 g cukor • 2,5 bögre (6,25 dl) tej • 1,5 bögre (3,75 dl) frissen főzött kávé

Elkészítés:
 Egy közepes méretű lábasban keverjük csomómentesre a kakaóport a cukorral. Apránként adjunk hozzá annyi tejet, amennyi átnedvesíti a száraz hozzávalókat (ez körülbelül 1,25 dl lesz), majd keverjük hozzá a kávét és a maradék fél liter tejet.

coco weddingdesign.hu
Fotó: weddingdesign.hu

Tegyük fel a tűzhelyre közepesen alacsony hőfokon, és gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg az ital már gőzölög, de még nem forr, azaz kb. 8-10 percig. Ezután töltsü ki bögrékbe, és szolgáljuk fel.

Előkészítés: 5 perc, főzési idő: 8 perc

Ír forró csokoládé

Hozzávalók: 6 dl tej, 2 dl tejszín, 16 dkg tejcsokoládé, 4 kávéskanál kakaópor, 8 cl whisky, csokoládéreszelék

Elkészítés: A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, lassú tűzön melegítsük tovább, amíg teljesen sima lesz. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsük tűzálló, kisebb poharakba, tetejét a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsük.

ir-forro-csokolade gasztrotrend.hu
Fotó: gasztrotrend.hu

Meleg ananászos-gyömbéres puncs
Hozzávalók 4 adaghoz:

4 pohár (1 liter) ananászlé • 1 pohár (2,5 dl) szeletelt friss gyömbér • 1 evőkanál méz • 1 hosszában kettéhasított fahéjrúd • 8 egész szegfűszeg • 1/4 teáskanál feketebors

Elkészítés:
Egy közepes lábasban keverjük össze az ananászlevet, a gyömbért, a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot. Forraljuk fel, majd vegyü takarékra a lángot, és főzzük még 10 percig. Szűrjük le, és kínáljuk melegen.

Előkészítés: 5 perc, főzési idő: 12 perc

123209_puncs03 mindmegette.hu
Fotó: mindmegette.hu

Forró fahéjas cider
Hozzávalók 4 adaghoz:

4 pohár (1 liter) cider • 1 pohár (2,5 dl) narancslé • 2 evőkanál méz • 12 szem egész szegfűbors • 4 db 7-8 cm-es fahéjrúd • 1 egész szerecsendió • 1⁄2 teáskanál reszelt narancshéj • 1 kicsi piros alma, cikkekre vágva

Elkészítés:
 Egy közepes lábasban erős lángon forraljuk fel a cidert, a narancslevet, a mézet, a szegfűborsot, a fahéjrudakat, a szerecsendiót és a narancshéjat. Vegyük lejjebb a lángot, és még 10 percig forraljuk a keveréket fedő nélkül. Végül adjuk hozzá az almaszeleteket, és főzzük további 3 percig.

Vegyük le a lábast a tűzhelyről, szűrjük át az italt egy hőálló kancsóba, az almaszeleteket pedig válogassuk külön. Tálaláskor minden csészébe tegyünk egy-két almacikkelyt, majd töltsük fel a ciderrel.

115034_forralt-bor01 mindmegette.hu
Fotó: mindmegette.hu

Előkészítés: 5 perc, főzési idő: 18 perc

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 

Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is.

Elkészítés: 

A bort a szőlőlével forraljuk fel, rakjuk bele a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit hagyjuk állni, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

4296_7_700x460 videkize.hu
Fotó: videkize.hu

Takács Henrietta

Forrás: mindmegette.hu, men.hu, bien.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!