A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a magyar nemzet megmaradásának egyik legfontosabb fundamentuma az autonómia kivívása.

Semjén Zsolt az Értjük egymást? címmel, a fővárosi Magyarság Házában pénteken rendezett konferencián úgy fogalmazott: minden jó, ami az autonómia felé vezet és minden rossz, ami annak feladását jelenti.

Az utódállamokkal összefüggésben kiemelte: tudatosítani kell az ottani társadalmakban, hogy az autonómia törekvéseink nem irányulnak senki ellen és senkinek az érdekét nem sértjük. Ahol megvalósulhatott az autonómia, ott egyúttal gazdasági növekedés is beindult, erőforrások szabadultak fel – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes, aki szerint ha jogfosztás van, a kisebbség rosszul érzi magát a szülőföldjén, és aztán ebből sok minden következhet.

Budapest, 2015. november 13. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (j) és Duray Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tanácsadója (j2) beszélget, balra Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az Értjük egymást? – tudós tanácskozás autonómiáról és terminológiáról címû, a magyar nyelv napja és a magyar tudomány hónapja alkalmával rendezett konferencián Budapesten, a Magyarság Házában 2015. november 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (j) és Duray Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tanácsadója (j2) beszélget, balra Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az Értjük egymást? – tudós tanácskozás autonómiáról és terminológiáról címû, a magyar nyelv napja és a magyar tudomány hónapja alkalmával rendezett konferencián Budapesten, a Magyarság Házában 2015. november 13-án. Kép: MTI

Rögzítette: az autonómia megadása nem kegy, hanem jog, ami minden kisebbséget megillet.

Kiemelte: Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy a magyar állam felelősséget visel a külhoni magyarságért, s ezzel kinyilvánították azt is, hogy támogatják a külhoni magyar közösségek önkormányzatiságát, azaz autonómiáját.

Ami másnak jár, az nekünk is jár, amit másnak szabad, azt nekünk is szabad – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki rögzítette: ebben a kérdésben nem lehet kompromisszum vagy önfeladás.

 hirdetes_300x300  

Kitért arra is, hogy nincsen „egyenautonómia-koncepció”, ahány nemzetrész van annyiféle koncepciót kell kidolgozni, saját testre szabott módon, s ebben segíteni kell a külhoni nemzetrészeket. Nem Budapestről kell megmondani, egy adott nemzetrész milyen koncepciót képviseljen, más a tömbmagyarságot megillető területi, és más a szórványmagyarság kulturális autonómiája – fejtette ki.

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!