Őrizetbe vettek a szerb hatóságok szombaton a szerb-macedón határ melletti Presevóban egy szíriai férfit, akinek az adatai egyeznek az egyik párizsi merénylő mellett talált igazolvánnyal – számolt be a Blic című szerbiai napilap.

Az újság szerint ugyanaz a név és születési dátum szerepelt mindkét férfi útlevelében, ezért fennáll a gyanú, hogy mindketten hamis papírokkal utazhattak, amelyeket Törökországban vásároltak. Mindkét férfit Ahmad Almuhammadnak hívják, és mindketten 1990. szeptember 10-én születtek a szíriai Idlibben, az egyező útlevelekben csak a fénykép más. A Blic értesülését a hatóságok nem erősítették meg, az újság viszont nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: a párizsi merénylő és a lefogott férfi között feltehetőleg nincs semmilyen kapcsolat azon kívül, hogy ugyanattól a hamisítótól vásárolhatták a dokumentumokat.

A szerb belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy október 7-én Presevóban nyilvántartásba vettek egy férfit, akinek az adatai azonosak annak a szír útlevélnek a tulajdonosáéival, akinek a dokumentumait a párizsi merényletek egyik helyszínén találták meg. A 25 éves férfi menedékkérelmet nyújtott be Szerbiában, egy nappal később viszont már – a horvát hatóságok tájékoztatása szerint – Opatovacon is nyilvántartásba vették.

Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni. A férfi Szerbiában menedékkérelmet nyújtott be, Horvátországban is regisztrálták, utána nyoma veszett. Az útlevélben szereplő név ismeretlen a terrorelhárítási szervek számára, a terrorista valódi nevét és állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Christiane Taubira francia igazságügyminiszter francia újságíróknak azt mondta, hogy hamis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél – írta a Twitter közösségi oldalon a Le Monde című napilap egyik munkatársa és a slate.fr hírportál.

(MTI)

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!