A Denník N vezető politikusokat kérdezett arról, hogy hasznosnak vagy károsnak tartják-e a diákok, nyugdíjasok és szociálisan rászorulók ingyenes vasúti közlekedését, és kormányra kerülve megtartanák-e az ilyen kedvezményeket.

Jana Kiššová, az SaS alelnöke
Az ingyenes vonatok biztosan nem segítenek. Ez egy rendszertelen és igazságtalan intézkedés, hiszen minden adófizető a kiválasztott csoportot támogatná így. Ráadásul a mi adófizetőink nemcsak a hazai polgárokra, de a külföldiekre is dolgoznak.

Az ilyen kedvezmények nem jók, helyettük inkább olyan megoldásokat ültetnénk át, hogy az embereknek legyen pénzük a jegyre ahelyett, hogy az államtól kapnák ingyen.

Radoslav Procházka, Sieť
Az ingyenes vasúti utazás a diákok és a nyugdíjasok jelentős részének segítség. A diákok pénzt takarítottak meg, és sok nyugdíjasok el tudott menni olyan útra, amire enélkül nem vállalkozott volna. Két idősebb óturai hölggyel aprólékosan átbeszéltük, és igazán hálásak voltak, amiért el tudtak kirándulni Pozsonyba, meglátogatni egy régi barátnőjüket. Másképpen otthon maradtak volna, mert a 4 euró is számít nekik.

Meghagynánk a kedvezményt.

Ján Figeľ, KDH
A populizmus eddig egyik országnak sem segített, és Robert Fico a populizmus bajnoka. Ez az intézkedés megszünteti a konkurenciaharcot, ami mindig az utazás színvonalának eséséhez vezet. Amellett vagyunk, hogy a diákoknak, időseknek és szociálisan rászorulóknak segítsünk az utazásban, de felületes módon ingyen adni valamit, többnyire végső soron a legdrágább a társadalom egésze számára.

 hirdetes_300x300  

Nem fogjuk felületesen megszüntetni a szociális intézkedéseket, de megjavítjuk, igazságosabbá tesszük őket. azt gondoljuk, hogy a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak is utazási kedvezményeket kell kapniuk. Azt viszont nem tartjuk igazságosnak, hogy olyanok használják ki ezeket, akik nem szorulnak rá, ugyanis ezzel azokat az anyagi forrásokat merítik, amelyeket a nyugdíjakra, tanítókra, egészségügyi nővérekre és szociálisan rászorulókra fordíthatnánk.

Igor Matovič, OĽaNO
Sok félig üres vonat kihasználásában segített. Még mindig jobb, ha a diákok utazhatnak ingyen, mintha a pénzt Fico és rablóbandája lopná szét.

Meghagynánk a kedvezményeket. Esetleg kibővítenénk ezeket az előnyöket az olyan falvakból a városokba vezető autóbuszokra, ahol nincs vasút, vagy a vonatok után csak a sínek maradtak mára.

Matej Kováč, a Most-Híd szóvivője
Nem gondoljuk, hogy helyes döntés volt. a vonatok 1989 előtt sem voltak ingyenesek, és nyilvánvaló, hogy a működési költségeket az összes polgárnak kell kifizetnie megemelt adók és elvezetések formájában. Ráadásul a kormány ezzel másodosztályú polgárt csinált azokból, akiknek a falujában nincs vonat, csak autóbusz.

Egyértelműen azokra a szociálisan rászorulókra irányítanánk az intézkedést, akiknek tényleg szükségük van rá, nem pedig német vagy osztrák nyugdíjasoknak. Például a diákok esetében csak a lakhely és az iskola között lenne érvényes.

(dennikn.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!