Nagy-Britannia 2025-ig bezárja az összes még működő szénerőművét. A környezetvédők ugyanakkor azon aggódnak, hogy a megújuló energiaforrások nem kapnak elég hangsúlyt.

Az, hogy a történelem első ipari nagyhatalma bejelenti búcsúját a szénalapú energiától, erős jelzés a decemberi párizsi klímacsúcs előtt. Minden nagyobb párt megszavazta a döntést, amelynek értelmében a szénerőművek 2025-ös végső bezárásáig 1 százalékra csökkentik a szénalapú energiatermelés részarányát. Al Gore környezetvédő aktivista, az USA korábbi alelnöke kiválónak és precedensértékűnek nevezte a lépést.

A kieső energiát elsősorban gázerőművekkel és atomerőművekkel akarják pótolni. Ez aggasztja a környezetvédőket, akik bírálják a kormányt, mert szerintük így kis hangsúly jut az olyan, valódi megoldásokat kínáló megújuló energiaforrásokra, mint a tengerparti szél és a napsütés. Ezek – mint mondják – nem csak környezetkímélők, de üzemanyagot sem kell venni hozzájuk, tehát hosszú távon olcsóbbak is. A Föld barátai környezetvédő csoport szerint a szén lecserélése gázra és nukleáris energiára olyan, mintha egy alkoholista a napi két üveg whisky helyett két üveg bort inna.

Ma még Nagy-Britannia villanyigényének negyedét szén elégetésével állítják elő, de Amber Rudd energiaügyi államtitkár állítása szerint az elöregedett erőművek helyett keresik a pénzügyileg előnyös és kevésbé szennyező megoldásokat. A kormány leginkább a nukleáris energiában lát megoldást.

Az államtitkár megszólalását azok az aggodalmak váltották ki, amelyek szerint az öreg szénerőművek leállítása miatt energiahiány lesz, és áramszünetekre kell számítani. Tony Lodge riportja szerint Nagy-Britannia az energiaválság szélére juthat, ha az energiaigény túllépi az ellátás mennyiségét a közeljövőben, a szakértők többsége azonban állítja, hogy elég gáz és elég villanyáram áll rendelkezésre ahhoz, hogy a tél fennakadásmentes legyen.

(bbc.com)

 hirdetes_400x285  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!