A Szlovák Kórházak Szövetsége szerint a jövő évi költségvetés nincs tekintettel az ápolók tervezett magasabb bérére és az orvosok magasabb minimálbérére. Ez 43 millió eurót jelent, de az egész rendszer fenntartására megközelítőleg 140 euró szükséges a 70, kisebb-nagyobb intézményt tömörítő kórházszövetség elnöke szerint.

Ha az egészségügy nem kapja meg a béremelésekhez szükséges pénzt, akkor szerinte megismétlődhet az idei helyzet, amikor a pénzhiány már a társadalmi békét fenyegette, mert a kisebb és a közepes kórházak közül több a rendelés leszűkítését, illetve tömeges elbocsátásokat mérlegelt. Az állam végül akkor elrendezte a hiányzó pénzforrásokat.

A kórházszövetség a biztosítási rendszeren keresztül látja pótolhatónak a hiányzó pénzt, és bízik benne, hogy ez meg fog történni. Ellenkező esetben nem kizárható, hogy valaki megtámadja az alkotmánybíróságon az orvosok és ápolók fizetését szabályozó törvényt – mondja a szövetség elnöke, hozzátéve, hogy kerületi szintű megoldásra van szükség, ezért mielőbb összehívják az ágazati gazdasági és szociális tanácsot.

Az egészségügyminisztérium – saját elmondása szerint – kapcsolatban a kórházszövetséggel, és nem zárkózik el a további trgyalástól. „Ahogy Viliam Čislák egészségügyi miniszter már elmondta nekik, a fizetésekre kormányhatározattal lesz előteremtve a pénz, és a miniszternek nem okoz gondot erről újrafelvilágosítani őket” – mondta még november elején az egészségügyi minisztérium kommunikációs igazgatója.

(teraz.sk)

  hirdetes_300x300   
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!