Beperelhetik Szlovákiát az Európai Bíróságon, ha nem változtatja meg a törvényt, amely kötelezővé teszi a boltosoknak a szlovák termékek részesedésének feltüntetését a teljes eladásból.

Az Európai Bizottság már néhány hónappal ezelőtt jelezte, hogy nem tetszik neki a szlovák élelmiszertörvény, most pedig világosan kimondta, hogy nem elégséges számára a leírás, hogy kiket akar vele megvédeni a Fico-kormány. Úgy vélik, Szlovákia a törvénnyel megszegte az EU szabályait, ezért kötelezettségszegési eljárás indult ellene.

Brüsszelnek kifogásai vannak a törvény azon része ellen, ahol a Ľubomír Jahnátek vezette mezőgazdasági minisztérium előírta a boltosoknak, hogy fel kell tüntetniük a szlovák eredetű áruk százalékos arányát a teljes forgalomból. „A Bizottság szerint ezek a követelmények sértik az áru szabad mozgásának irányelvét” – fejtette ki Andrej Králik az Európai Bizottság szlovákiai képviselete nevében. Brüsszel elküldte az állásfoglalását, Szlovákiának pedig két hónapja van a törvény kiigazítására. Amennyiben ez nem történik meg, az Európai Bíróságra kerül az ügy.

A EU már a mostani eljárás előtt figyelmeztető levelet küldött, amelyben már jelezte, hogy más országokból származó termékeket diszkriminálhat a törvény, és felvilágosítást kért arról, hogy mi indokolta.

(dennikn.sk)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!