A párizsi merényletek után a franciák a nyugati hatalmak által elszigetelt erőknél is szövetségest keresnek. Az Iszlám Állam ellen szövetkeznének Aszád szír elnökkel, az oroszokkal való közeledés során pedig már a szankciók feloldása is szóba került.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint a dzsihadisták elleni háborúban szükség lehet a szír hadsereg szárazföldi egységeire is. Kijelentette, hogy a légicsapások nem elegendőek, a hatékony harchoz szárazföldi erők is kellenek. Erre a feladatra szerinte „a Szabad Szír Hadsereg, a szunnita arab erők és – miért is ne – a szír kormányerők egységei lehetnek alkalmasak”. Közölte, hogy saját egységeket nem akarnak küldeni, mert az kontraproduktív lenne.

Az iszlám Állam elleni harc volt a témája Hollande francia és Putyin orosz elnök csütörtöki, moszkvai megbeszélésének. Megegyeztek az együttműködésben, és felszólították a partnereiket a koordináció erősítésére. Emellett abban is megegyeztek, hogy az orosz bombázó törökök általi lelövéséhez hasonló esetek nem ismétlődhetnek meg a jövőben, Putyin pedig kifejezte elégedetlenségét, amiért Ankara kivizsgálni sem hajlandó az ügyet.

A megbeszéléseket jövő héten, a párizsi klímakonferencián is folytatják. A francia külügyminiszter elárulta, hogy a francia-orosz elnöki találkozón érintették az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországra kiszabott szankciókat is. Ezzel kapcsolatban Hollande a minszki egyezmény betartását nevezte a szankciók feloldási feltételének. Ezekben a felek megegyeztek a tűzszünetben, a nehézfegyverek visszavonásában a frontvonalról, valamint abban, hogy Ukrajna decentralizálja a közigazgatását, alkotmányt módosít, a Donyecki és a Luhanszki terület pedig különleges státust kap. Az egyezményt azonban azóta rendszeresen megszegik a harcok kiújulásával.

(aktuality.sk / Körkép; kép: elheraldo.co)

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!