Eszkalálódik az orosz repülőgép lelövésével kitört orosz-török feszültség. Ahogy előzetesen is állította mindenki, nem úgy néz ki, hogy háborúvá fajuljon a két ország konfliktusa, viszont mindketten a lehető legtöbb borsot törik a másik orra alá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy országa visszaállítja a vízumkényszert Törökországgal szemben – ez 2016. január 1-től lép életbe. Szergej Nariskinnek, az orosz Duma elnökének mai kijelentése szerint Oroszországnak katonai válaszcsapásra is lenne joga. Lavrov azt is kétségbe vonta, hogy Törökország valóban akar-e harcolni a terrorizmus ellen, vagy csak ezt mondja. Szerinte a törökök nem hajlandók információkat átadni a saját, terrorizmussal gyanúsítható állampolgáraikról sem. Nariskin szerint bíróság elé kell állítani az elkövetőket, különben az orosz fél reakciója következik – „természetesen a nemzetközi joggal összhangban”.

Egyelőre nincs párbeszéd

A török hadsereg leállította az Iszlám Állam elleni bombázásokat szír területen – írta ma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Hürriyet lap. Az ok az újság szerint a keddihez hasonló incidensek megelőzése. Diplomáciai források szerint a törökök megszüntették az oroszokkal egyeztetett repüléseket, miközben az oroszok is felfüggesztették a repüléseket a szír-török határ közelében. A törökök mindeközben nemcsak elnöki és külügyminiszteri szinten, hanem a katonai felső vezetés szintjén is próbáltak tárgyalásokat kezdeményezni az orosz féllel, amely egyelőre nem nagyon mutat hajlandóságot ennek viszonzására.

(aktuality.sk / Körkép)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!