2016 a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve lesz – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Dunaszerdahelyen. A döntés egyebek mellett arra épít, hogy a fiatal magyar vállalkozók érték- és munkahelyteremtő munkájának támogatása által elő lehet segíteni a külhoni magyar régiókban élők otthonmaradását és szülőföldjükön való érvényesülésüket.

 

Az államtitkár ezt a magyar nyelvű duális szakképzés szlovákiai helyzetéről rendezett szakmai konferencián jelentette be.

 

A szakmai konferenciát Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete és a budapesti Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője köszöntötte. Megtisztelte a tanácskozást a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Berényi József, a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula és Haraszti Attila, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese.

 

 hirdetes_300x300  

500 millió forintos keretösszeg

 

Az államtitkár felidézte: a szakképzés éve programot 500 millió forintos keretösszegből indították el, a keretből mintegy 70 millió forintot használtak fel a Felvidéken.

Budapest, 2014. szeptember 5. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára mond köszöntõt a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe megnyitóján a budai Vár Szentháromság terén 2014. szeptember 5-én. A Budavári Önkormányzat kulturális rendezvényének idei díszvendége Kárpátalja és Budavár legújabb testvérvárosa, Munkács. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A teljes keretösszegből ezen felül, mintegy 340 millió forintból fejlesztések valósultak meg, tanműhelyeket, tangazdaságokat hoztak létre, a fennmaradó részt pedig egyebek mellett kutatásokra, továbbképzésekre és ösztöndíjakra fordították.
„Körülbelül tízezer diákot és pedagógust tudtunk elérni. A határon túli régiókban mintegy harmincezren tanulnak magyarul vagy részben magyarul a szakképző intézményekben ” – értékelte Potápi Árpád János a külhoni magyar szakképzés éve program eredményeit.
Az idei programok megvalósítása során a külhoni magyar pedagógusszövetségek voltak a partnerszervezeteik, ezt jövőre szeretnék kibővíteni az ipari és mezőgazdasági kamarákkal.

MTI/Felvidek.ma/Körkép.sk

Képek: kormany.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!