A szakértők szinte biztosra veszik, hogy Thotankhamon sírjában van egy titkos kamra – mondta Mahmud Damat egyiptomi örökségvédelmi miniszter.

A miniszter szerint korábban 60 százalék esélyt adtak rá, hogy van valami a falak mögött, de a legújabb képek előzetes vizsgálata alapján erre már 90 százalékos esélyt látnak. A képeket és más új adatokat japán szakértők bevonásával fogják kielemezni.

Nicholas Reeves egyiptológus szerint a kamra Nofertiti királynő sírját rejtheti. A miniszterrel közös, luxori sajtótájékoztatón azt mondta a brit tudós, hogy egyiptomi kollégáival további kutatásokat terveznek a titkos kamrához vezető feltételezett járatok megkeresésére. A tudósok november elején jelentették be, hogy infravörös hőérzékelővel vizsgálták meg a sír északi falát, és a fal egyes részein jelentős hőmérsékletkülönbséget észleltek. A felfedezés újabb vizsgálatokat eredményezett, amelyek megerősítették az eredményt. A további járatok, illetve az esetleges titkos kamra és Nofertiti nyughelyének felfedezése a 21. század eddigi legnagyobb egyiptomi felfedezése lenne.

Thotankhamon világhírűvé vált szarkofágja (index.hu)
Thotankhamon világhírűvé vált szarkofágja (index.hu)

Nofertiti a Kr.e. 14. században uralkodott Ehnaton fáraó főfelesége volt. A fáraó a régi Amon-főpapság félreállításával akarta bevezetni a napisten Aton új kultuszát, de 18 év uralkodás után megbuktatták. A trónon fia, a később fiatalon meghalt Thotankhamon követte. Az ő sírját Howard Carter brit régész fedezte fel 1922-ben, ennek különlegessége, hogy a Királyok Völgye többi sírjához képest csaknem érintetlen volt, és ötezer tárgyat tartalmazott.

(dennikn.sk / Körkép)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!