Tovább terjedt a nővérek tiltakozása: a zsolnai, eperjesi és bajmóci felmondások után újabbak érkeztek be Kassán, Nagyszombatban és Poprádon.

Kassán 64, Nagyszombatban 106, Poprádon 130 nővér jelezte kilépési szándékát. „Összesen a szlovák kórházakban máig 958 nővér és szülésznő mondott fel” – mondta Iveta Lazarová, a nővérkamara elnöke.

 

A nővérek múlt hét óta adják be a felmondásukat, amióta a parlament elfogadta az egészségügyi dolgozók bérezéséről szóló törvényt. Ez az érintettek szerint, némely esetekben még csökkentené is a fizetésüket. Azt is nehezményezik, hogy a fizetéseknél nem veszik figyelembe a ledolgozott éveket. A nővérek emellett szeretnék elérni, hogy ne lopják szét az egészségügybe szánt pénzt, hanem hatékonyan használják fel a páciensek gyógyítására.

 

A már felmondott nővérek számára most tart a felmondási időszak, ténylegesen február 1-jén, azaz egy hónappal a választások előtt távozhatnak a kórházakból. A legtöbb felmondás ma várható, ugyanis akik holnap adják be, azoknak már március 1-ig tart majd a felmondási idejük.

 hirdetes_810x300  

 

Viliam Čislák egészségügyi miniszter szerint folyamatosan figyelik a helyzetet egész nap, elmondása szerint kapcsolatban van a kórházigazgatókkal. „Várjuk meg a mai napot! Holnap részletesen kiértékeljük a helyzetet, és foglalkozhatunk az esetleg szükséges intézkedésekkel” – mondta a miniszter.

(dennikn.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!