A Smer véget vethet a részletekre történő vásárlásnak és a kisebb lakások hitelének átfinanszírozási lehetőségének. Robert Madej smeres honatya az utolsó pillanatban vitte át  javaslatát, miszerint a hitelek összegét csak és kizárólag a kérvényező számlájára lehet átvezetni.

 

Ezzel védeni akarta azokat a kisebb jövedelmű réteget, melyek a nem banki pénzügyi szolgáltatóktól igényelnek rendszeresen kölcsönt – így nem fordulhat elő, hogy kézhez kapják az összeget, és olyan illetékeket vonjanak le, amelyek nem szerepelnek a szerződésben.

 

Gond lehet a lízinggel, lakossági kölcsönökkel

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy a lízing és részletfizetés esetén, ha pl. hűtőt vagy autót veszünk  a lízingtársaságok nem az ügyfél számlájára küldik a pénzt, hanem közvetlenül az eladóéra. Hasonló a helyzet a lakossági kölcsönökkel is, melyeket más hitelek refinanszírozására vesznek fel.

 

Itt sem kapja meg az ügyfél a pénzt, hanem a bank automatikusan kiegyenlíti a másik bankban felhalmozott tartozást. A Lakossági Kölcsönöket Nyújtó Vállalatok Szövetsége (Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov) is tiltakozik a törvény ellen, mely szerintünk nem átgondolt.

 

trend
Kép: Trend

 

Madej képiselő azzal védekezik, hogy a lízinget és részletfizetést a törvény külön pontja szabályozza és a most elfogadott változások nem vonatkoznak rájuk. Szerinte nincs ok a pánikra.

 

A törvény kihirdetését követően azonnali hatállyal lép érvénybe, kivéve persze, ha a köztársasági elnök nem írja alá.

(TREND)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!