Ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken  Csallóközcsütörtökben, ahol ünnepi beszédet mondott a felújított Fehér Kereszt helyi szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán.

 

Kövér László párhuzamot vont a felállításának „ostromidőszaka” – az első világháború kitörése előtti évek – és a szakrális emlékmű felújításának időszaka – a jelen – európai történései között.

 

„Amikor 1913-ban felállították ezt a Fehér Keresztet, Európa egymással szembe fordított nemzetei egymás életterének ostromára készültek. (…) Most, amikor helyreállítják a Fehér Keresztet, Európában ismét ostromidők járnak, szellemi ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat, politikai ostrom alatt állnak a nemzetállamok és migrációs ostrom alatt áll maga Európa is. Azért mert a kontinensen kívüli erők ki akarják terjeszteni uralmukat és identitásukat Európára” – jelentette ki a politikus.

 

 hirdetes_400x285  
kover2
Kövér László Csallóközcsürtörtökök. Kép: Felvidek.ma

 

Az ünnepségen mondott üdvözlő beszédében Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) önkormányzati alelnöke a kereszt áthelyezését és felújítását a múltat a jelennel összekötő eseménysorozatnak nevezte, amely nemcsak értékmentés, hanem tisztelgés az ősök előtt és útmutatás a jövő generációnak is.

 

Kövér László kiemelte: nem véletlen, hogy ma Európa önazonosságának két alapja – a keresztény értékrend és a nemzeti gondolat – „támadás alatt áll”, mivel – mint fogalmazott – napjainkban a fizikai erőszakot megelőzi a szellemi erőszak, a közösségek alávetése az azonosságtudatuk megtörésével kezdődik. Kifejtette: ennek a szellemi erőszaknak áldozataivá válhatnak az európai nemzetek, ha nem ismerik fel egymásrautaltságukat és sorsközösségüket.

 

Kover4
Őry Péter és Kövér László. Kép: felvidek.ma – Hideghéthy Andrea

 

„Ha nem tudjuk egymást segítve erősíteni nemzeti önazonosságunkat, akkor a 21-ik században magunk leszünk okozói önnön vesztünknek” – szögezte le.

MTI

Képek: felvidek.ma – Hideghéthy Andrea

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!