Ma este hatkor kiderül, kikkel kerülünk egy csoportba a 2016-os foci EB-n. A kalapok előzetes összetétele alapján már tudható, Magyarország nem kerül azonos csoportba Lengyelországgal, Romániával, Szlovákiával, Svédországgal és Csehországgal.

 

A sorsolási rendszer

A kijutott nemzeti együtteseket az úgynevezett UEFA-együttható alapján sorolták a kalapokba. A legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.

 

A második kalapban a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország és Ukrajna szerepel. A magyarok nem kaphatják csoportellenfélnek Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Svédországot és Csehországot, mivel hozzájuk hasonlóan a harmadik kalapban lesznek. Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország és Törökország a leggyengébb csoportban kapott helyet.

 hirdetes_400x285  
EURO-2016-Logo-Slogan-Launch-gwRCuX9E-hUl
Kép: sportal.com.hr

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van. Szlovákiának egy hajszállal több: 27,171.

 

Az Eb-sorsoláson hat négycsapatos csoportot alakítanak ki. A kvartettekből az első két helyezett mellett a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe, s onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a kontinensviadal.

 

Kiket szeretnének a szlovákok?

 

Juraj Kucka válogatott, az AC Milan játékosa szívesen kapná meg a csoportba az olaszokat, Martin Škrtel szövetségi kapitány Angliát kívánná ellenfélnek. Abban azonban a válogatottban egyetértenek, Spanyolországgal nem szívesen kerülnének szembe. A spanyol válogatott bomba formában van, az egyik legnagyobb esélyese a kontinensviadalnak. Ján Kozák edző a horvátoknak sem örülne.

A 24 résztvevő válogatott beosztása

  1. kalap:Franciaország (A csoport, házigazda), Spanyolország (címvédő), Németország, Anglia, Portugália, Belgium
  2. kalap:Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
  3. kalap: Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Csehország
  4. kalap: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország, Törökország

 

A szlovák futballszövetség elnöke, Ján Kováčik úgy gondolja, a franciák ellen is jók a válogatott esélyei. Mint elmondta, nem éppen ideálisak a válogatottbeli viszonyok (Karim Benzemat zsarolási ügy miatt kizárták), valamint nagyon nagy a házigazdákon a nyomás.

 

A továbbjutás a magyar és a szlovák válogatott esetében is azon múlik, kiket kapnak ellenfelüknek a második illetve a negyedik kalapból. Olaszország és Törökország is kemény ellenfelekké válhat a gyengébb kategóriákból.

 

A labdarúgó Európa-bajnokság 2016 június 10-én kezdődik, ez lesz az első kontinensviadal, amikor a résztvevő csapatok száma 24-re emelkedik (a korábbi 16-ról) és a meccsek száma 51-re (40-ről) A döntőre július 10-én a párizsi Stade de France stadionban kerül sor.

 

(MTI, SME)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!