Terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot – jelentette be szerda este Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

 

Az újévi ünnepséget a tervek szerint a város központjában rendezték volna meg csütörtökön. Tavaly nagyjából százezer ember vett részt a rendezvényen Brüsszelben. Yvan Mayeur azt közölte az RTBF belga közszolgálati televízióval, hogy továbbra is fokozott rendőri jelenlét várható az utcákon.
„Ilyen helyzetben lehetetlen garantálni, hogy mindenkit ellenőrizzenek. Nem vállalhatjuk ezt a kockázatot” – mondta a városvezető.

 

Charles Michel belga miniszterelnök „teljes szolidaritást” vállalt Yvan Mayeurrel, és hangsúlyozta, hogy kivételes helyzetről van szó. „Ez kényes és nehéz döntés (…) Mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a rendes kerékvágásba, a helyzet azonban bizonytalan” – közölte.

 

 hirdetes_810x300  

A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a „következő napokban, az ünnepek alatt” támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Másnap elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén.

 

Ugyan a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látják, egyelőre nem áll fenn „közvetlen veszély”, azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére.

 

(MTI)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!