Nyitókép: Budapest, 2019. február 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Történelmi csúcson vannak a magyar-amerikai kapcsolatok – értékelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Mike Pompeo hét eleji budapesti látogatását – írja a Hirado.hu az M1 aktuális csatorna nyomán.

 

Hétfőn csaknem 8 év szünet után látogatott Magyarországra az Egyesült Államok külügyminisztere. Mike Pompeo főként katonai és gazdasági témákról tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

 

 hirdetes_810x300  

Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására

 

Magyarország célja, hogy a világ nagyhatalmai érdekeltek legyenek hazánk sikerében – ezt mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután hétfőn találkozott az Egyesült Államok külügyminiszterével.

 

A magyar kormányfő a Figyelőnek beszélt arról, hogy az amerikai-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok történelmi csúcson vannak. Magyarország és az USA álláspontja egyebek mellet védelmi kérdésekben és a szigorú migrációs politikában is megegyezik.

 

„Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására” – fogalmazott Orbán Viktor. Magyarország ezért egyezett meg az Egyesült Államokkal a régi, elavult légvédelmi rendszer lecseréléséről is – hangzott el az M1-en.

 

Varsó, 2019. február 14. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közre adott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszélget a Közel-Keletről szóló kétnapos nemzetközi konferencián Varsóban 2019. február 14-én. MTI/KKM/Burger Zsolt

 

Legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon

 

Amerikai külügyminiszter legutóbb hét és fél éve járt Magyarországon. Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt.

 

A két ország megállapodott az 1997-ben kötött védelmi együttműködés megújításáról és egy új, közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről is.

 

A tárgyalások Magyarország energiabiztonságát is érintették, ha ugyanis az amerikai Exxon Mobil megkezdi a romániai gázmezők kitermeléséhez szükséges beruházást, a magyar cégek évente három milliárd köbméter földgáz szállítását tudnák biztosítani. Ezzel Magyarország óriásit léphetne előre az energiafüggetlenség terén.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!