Nyitókép forrása: dziennikbaltycki.pl

 

A lengyel Rzeczpospolita közlése szerint a Lengyelországban dolgozó ukrán állampolgárok száma nagyjából 1,4 millió, közülük 400 ezre fizetnek valamilyen társadalombiztosítást. Ez az állapot azonban hamarosan megszűnhet, az ukránok tömegesen jelentkeznek nyelvtanfolyamokra, főleg németül akarnak tanulni.

 

Lengyelországban tavaly 570 ezer külföldi állampolgár kapott nyugdíjat vagy rokkantnyugdíjat, zömében (425 ezer) ukrán állampolgárokról van szó. Ennek ellenére a lengyel Munkaügyi Minisztérium szerint az ukrán munkaerő jótékony hatással van a lengyel gazdaságra, amely a régió többi országához hasonlóan szintén munkaerőhiánnyal küszködik.

 

„Az ukránok kiegészítő szerepet játszanak a munkapiacunkon. Kitöltik a hiányzó helyeket, amelyeket nem tudunk megtölteni lengyel állampolgárokkal”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a lengyel munkaügyi miniszter. A portál által megszólított szakértő szerint az téves elképzelés, hogy az ukránok mentik meg a lengyel nyugdíjrendszert, mert az általuk befizetett járulékok csak töredékét képezik a teljes társadalombiztosítási bevételeknek.

 

A gazdasági elemző szerint az ukrán munkavállalók különösen jó hatással voltak a tartósan munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokra, mint amilyen a szállítmányozás, a kereskedelem vagy a mezőgazdaság.

 

A szakszervezetek azonban már más véleményen vannak. Szerint az olcsó ukrán munkaerő jelenléte előnytelen versenyt teremt a lengyel munkások számára, és akadályozza a bérek emelkedését.

 

Jóvőre azonban Németország megnyitja kapuit az ukrán munkavállalók előtt, aminek hatása már most is érzékelhető: a Lengyelországban munkát vállaló ukránok harmada német nyelvtanfolyamra iratkozott be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!