Nyitókép forrása: Bloomberg.com

 

Lezuhant az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737-es utasszállító repülőgépe a fedélzetén 149 utassal és nyolcfős személyzettel.

 

Frissítve: 23.27

 

Időközben kiderült, hogy a lezuhant Boeing 737 MAX repülőgép új volt. A pilóta tapasztalt volt, Yared Getachew több mint 8 ezer repülési órával rendelkezett. Felszállás után azonban szokatlan reakciókra lett figyelmes a gép részéről és szeretett volna visszatérni a repülőtérre, de már nem sikerült.

 hirdetes_810x300  

 

A szerencsétlenség pontos oka egyelőre nem ismert, a svédek flightradar24 szervere, mely figyeli a légiforgamlat, azt jelentette, hogy a gépnek felszállás után nem volt estabil függőleges sebessége.

 

Szemtanúk szerint a lezuhant gép azonnal kigyulladt és olyan erős lánggal égett, hogy a mentőegységeknek még órákig nem sikerült a közelébe férkőzniük.

 

A BBC szerint hasonló repülőgép zuhant le tavaly októberben a Jávai tengerbe, 189 személlyel a fedélzeten.

 

18.34 – A negyedik áldozat Danica Olexová, a Dobrá novina karitatív szervezet munkatársa.

 

„Fájdalommal teli szívvel szereztünk ma tudomást arról, hogy a lezuhant repülőgép fedélzetén kolléganőnk, Danica Olexová is utazott, aki kenyai projektjeink látogatására érkezett. Imádkozzunk érte,“ írták ki a közösségi oldalra a szervezet munkatársai.

 

S bolesťou sme sa dnes dozvedeli, že na palube havarovaneho lietadla bola aj naša kolegyňa, rozvojová pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala na navštevu projektov v Keni. Prosime o modlitby.

Gepostet von Dobrá novina am Sonntag, 10. März 2019

 

18.25 – A politikusok sorra fejezik ki részvétüket Hrnkonak

 

A szlovák politikai paletta szereplői sorra fejezik ki részvétüket az SNS frakcióvezetőjének és a negyedik elhunyt szlovák állampolgár hozzátartozóinak. Andrej Hrnko felesége és két gyermeke utazott a lezuhant utasszállító repülőgép fedélzetén.

 

Andrej Kiska: „Szavakkal leírhatatlan az a fájdalom, melyen a családnak át kell mennie, ha elhuny egy hozzátartozója. Annál nagyobb a bánat, ha közeli személy, mi több, a felesége és két gyermeke hal meg. Őszinte részvétem önnek és családjának, Hrnko úr,” fogalmazott az államfő.

 

Peter Pellegrini kormányfő mellett az SNS elnöke, Andrej Danko, a teljes szlovák kormány, Bugár Béla, és az ellenzéki politikusok (például Igor Matovič, Boris Kollár, Veronika Remišová) is részvétüket fejezték ki a tragédia miatt.

 

14:58 – Anton Hrnko, az SNS politikusa közösségi oldalán tette közzé az információt, hogy a reggel lezuhant repülőgép fedélzetén volt felesége, fia és lánya. A katasztrófában mind a hárman életüket vesztették.

 

 

14:19 – A Pravda legutóbbi közlése szerint Anton Hrnko, SNS-es parlamenti képviselő felesége és fia voltak a repülőgépen, mellettük egy karitatív szervezet aktivistája a harmadik szlovák áldozat. A negyedik áldozat kilétét a Pravda nem ismeri, de más szlovák sajtóértesülések szerint egy újságíróról lehet szó. A Pravda egy „magas beosztású kormányhivatalnoktól” szerezte információit. 

 

A BBC megerősítette, hogy a lezuhant gép a Boeing új típusú, 737-es MAX 8 utasszállítója volt a most lezuhant gép. Fél évvel ezelőtt, ugyanez a gép zuhant a Jáva-tengerbe 189 utassal a fedélzetén.

 

14:04 – A .týždeň információi szerint a fedélzeten volt egy szlovák újságírónő is, aki egy környezetvédelemmel kapcsolatos ENSZ-találkozó miatt volt a gépen, a sajtó információi szerint ez mind a négy szlovákiai áldozatra igaz, amit alátámaszthat az is, hogy az BBC négy ENSZ útlevéllel rendelkező személyről számolt be.

 

13:52: A brit Skynews négy szlovák állampolgárról tud, akik a fedélzeten voltak a tragédia bekövetkeztekor.

 

13:39 – A Pravda napilap értesülései szerint legalább két szlovák állampolgár is tartózkodott a lezuhant gép fedélzetén, mégpedig egy „közismert politikus” felesége és fia. A lap kegyeleti okokból és az újságírói etikára hivatkozva az információ hivatalos megerősítéséig nem hozza nyilvánosságra az áldozatok neveit. A Topky.sk „parlamenti képviselő” családjáról ír. A BBC közzétette a listát, melyik országból hány áldozat van, a listán Szlovákia nem szerepel, de négy személy ENSZ-útlevéllel rendelkezett.

 

 

A balesetre vasárnap reggel került sor, nem messze az etiópiai fővárostól, Addisz-Abebától. A gép a kenyai Nairobiba tartott, és mindössze 6 perccel a felszállás után zuhant le.

 

A gép roncsait az Addisz-Abebától egy órányi autóútra lévő Bishoftu nevű vidéken keresik.

 

A légitársaság hivatalos közlése szerint nincs túlélő, mind a 149 utas és a 8 fős személyzet életét vesztette a balesetben. Az áldozatok 33 különböző országból származnak.

 

A CTK az elmúlt tíz év legsúlyosabb légikatasztrófájaként említette a tragédiát.

 

A BBC közlése szerint az állami tulajdonban lévő Ethiopian Airlines viszonylag kiemelkedett a többi afrikai légitársaság közül biztonság területén, és megbízhatónak számít. Persze nála is történtek katasztrófák. Legutóbb 2010-ben, amikor 90 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant egyik gépe. Előtte 1996-ban egy másik utasszállítójuk motor.meghibásodás miatt kifutott az üzemanyagból, a pilóta a tengerre próbálta letenni a gépet, de beleütközött egy zátonyba. A 175 utasból 123-an meghaltak. 1988-ban 31 ember halt meg, mikor az Ethiopian Airlines járata felszállásnál galambrajba ütközött, vissza kellett fordulnia, de leszállás közben lezuhant.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.