Nyitókép: politico.eu

 

A brit pénzügyminiszter szerint komoly felfordulást okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

 

Philip Hammond, aki szerdán ismertette a londoni alsóházban a pénzügyi tárca minden évben esedékes tavaszi makrogazdasági helyzetértékelését, közölte: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) máris jelentős mértékben, az eddigi előrejelzésben szereplő 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló prognózisát, ami tízévi mélypont lenne.

 

Hammond hangsúlyozta ugyanakkor: az új, gyengébb OBR-előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnik meg, és a kilépés után életbe lép a tervezett átmeneti időszak.

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette: „a bizonytalanság árnyékát veti” a brit gazdaságra, hogy az alsóház előző nap – immár másodszor – elutasította a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val novemberben aláírt 585 oldalas megállapodást.
A brit pénzügyminiszter szerint ha a kilépés időpontjáig sem sikerül életbe léptetni a megállapodást, az rövid és középtávon is jelentősen csökkentené a brit gazdaság termelőkapacitását, és ennek kivédésére az inflációs kockázat miatt csak átmeneti jelleggel lennének alkalmazhatók a költségvetési és a monetáris politika növekedésserkentő eszközei.

 

Londoni elemzői vélemények szerint a pénzügyminiszter által szerdán ismertetett, rontott idei növekedési előrejelzés is rendkívüli mértékben eltúlzott derűlátást tükröz.

 

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) Hammond szerdai alsóházi beszámolója után összeállított helyzetértékelésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság idei növekedési kilátásai „valahol a rossz és a rettenetes között járnak”.

 

A ház szerint mivel a Brexitből eredő bizonytalanságok valószínűleg a korábban gondoltnál is hosszabb ideig elhúzódnak, a brit gazdaság növekedési üteme az idén várhatóan „minimális” lesz.

 

Az OECD szerint ha a brit EU-tagság megszűnéséig nem sikerül életbe léptetni a Brexit-megállapodást, és így a kilépés után tervezett átmeneti időszak is elmarad, az valószínűleg recesszióba sodorná a brit gazdaságot.

 

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) legújabb közös felmérése szerint a feldolgozóipari, építőipari és szolgáltatási szektorok februári beszerzésimenedzser-indexei (BMI) együttesen azt mutatják, hogy a brit gazdaság egésze már most stagnáláshoz közeli állapotban van.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!