Nyitókép: idnes.cz

 

Olyan mértékű bizalmi válsággal küzd ma a belpolitika Szlovákiában, mely elsöpörheti a közélet évek óta jól ismert szereplőit. Mégpedig tekintet nélkül arra, ki melyik oldalon áll.

 

Aki figyelmesen szemléli a belpolitikai eseményeket, már érzékelheti az erre utaló jeleket. Az embereknek annyira elegük lett a jelenlegi vezetőkből és mindabból, amivel nap, mint nap találkoznak, hogy akár már az államfőválasztás első körében jöhet a meglepetés. Mely, ha bekövetkezik, minden bizonnyal az EP- és a parlamenti választásokon is folytatódni fog.

 

Már az első körben jöhet a meglepetés

 hirdetes_400x285  

 

Kotleba pártja immár a második legerősebb politikai szereplő az országban, az elbizonytalanodott Smerben egyenesen attól rettegnek, hogy Šefčovič nemhogy nem nyeri meg az államfőválasztást, de lehet, hogy be sem kerül a második fordulóba.

 

Az SNS egyre vadabb javaslatokkal áll elő, hogy politikai zuhanását valahogy megállítsa, Bugár választói pedig tömegével Čaputovához menekülnek. Miközben a Menyhárt József „vezette” MKP mintha nem is létezne.

 

Márpedig az lesz a társadalmi folyamatok győztese, és kerülhet helyzeti előnybe, aki időben felismeri az új kihívásokat, és felkészül a következő időszámításra.

 

Cikkünkben ezek megértéséhez járulunk hozzá.

 

Čaputová, Kotleba, Harabin

 

Čaputová, Kotleba, Harabin. Ha megnézzük népszerűségi mutatóikat, mindhárman az elmúlt időszak győztesei. Hogy miért? Mert az emberek bennük látják a megoldást. Természetesen ki-ki saját meggyőződése szerint. Ez magyarázza Čaputová előretörését, aki mögött a demokratikus, főleg a jelenlegi ellenzékre szavazó választók állnak. Harabin körül a Smer és az SNS-ből kiábránduló szlovák nemzeti érzelmű polgárok találnak menedékre, Kotleba táborában pedig az – fogalmazzunk így – „egyszerűbb gondolkodású“ rendszerellenes erők gyülekeznek.

 

Mindhárom táborban jócskán akadnak magyarok, ami leginkább a kínálat nélküli MKP hibája. Főleg azért érthetetlen mindez, mert az államfőjelölt Bugár március 16-án várhatóan halálos sebet kap, a következő parlamenti választásokon pedig végleg elbukik. Választói megtalálják majd a számításaikat a szlovák térfélen, de kereshetnék a magyar vonalon is, ha lenne mit.

 

Félnivalója tehát az MKP-nak van, melynek megtartó ereje, ha úgy tetszik, igaz magyarokból álló, minden körülmények között hűséges magja a legkitartóbb. Számukra pedig nem biztos, hogy egy Matovič listán 4-5 emkápésnak jól fizető parlamenti mandátum lehet majd a megoldás. Mert jól tudják, hogy jelenlegi állapotunkból ezzel még nehezen jutnánk előbbre (lásd a Most ténykedését a mindenkori kormányokban).

 

Az MKP magára maradt választói

 

És épp ezek az emberek lettek magukra hagyva az elmúlt időszakban és azóta sem kapnak választ legitim kérdéseikre, azaz: Mit akar a Menyhárt vezette MKP? Akar-e egyáltalán bármit is? És ha majd eldönti, van egyáltalán elképzelése, tapasztalata, szellemi tőkéje ahhoz, hogy végig is vigye azokat?

 

Čaputová jelenlegi számai komoly veszélyforrást jelentenek az MKP számára. Ha ugyanis marad a jelenlegi menyhárti politikai impotencia, Bugárt pedig nyugdíjaztatják, a választók jó része felszívódhat a szlovák pártoknál. A Most-Híd és államfőjelöltjének csökkenő támogatottsága már ennek előszele.

 

A felelősen gondolkodó, akár párton kívüli magyar közéleti szereplőknek sürgősen el kellene dönteniük, hogy mihez is kezdjünk a politikai földrengést követően.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.