Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

Halifa Haftar tábornok elszámolta magát Tripoli megtámadásával, hiszen nem biztos, hogy a líbiai kormányerők ellentámadása befejeződik a város visszafoglalásával – mondta Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 Aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

 

Marsai Viktor szerint a mostani konfliktus azért jelent választóvonalat, mert Halifa Haftar az elmúlt években, miközben „harcolt kicsit a perifériákon”, folyamatosan tárgyalt is, és még februárban is a békés konfliktusmegoldás mellett érvelt.

 

A szakértő utalt arra, hogy Líbia lakosságának többsége nem támogatja a tábornokot, aki erős külső – orosz, francia, egyiptomi és emírségi – támogatással építette fel hírnevét, „mint az erős ember Líbiában”.

 hirdetes_400x285  

 

Azzal azonban, hogy most nyíltan megtámadta a nemzetközileg elismert líbiai kormányt, külső támogatóit is szorult helyzetbe hozta – vélekedett.

 

Hozzátette: nem lehet tudni, hogy Halifa Haftar önhatalmúlag cselekedett-e, vagy valaki felbiztatta.

 

Marsai Viktor rámutatott arra, hogy a tábornok katonai teljesítménye nem túl jelentős, az elmúlt években többször is bejelentette például, hogy elfoglalta Bengázit, aztán még évekig folytak a harcok.

 

Ugyancsak valótlan az általa kialakított kép, amely szerint képes leszámolni a radikális csoportokkal, hiszen az ő fegyveres csapataiban is harcolnak szalafiták és dzsihadisták – jegyezte meg.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!