Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szlovák sajtóértesülések szerint Maroš Šefčovič uniós biztost (korábban a párt államfőjelöltje) tette volna meg a pénzügyminisztérium fejének. A tárca miniszteri posztja Peter Kažimír (Smer) távozása után üresedik meg, és már hetek óta folynak a tárgyalások, hogy ki lesz az utódja. A leendő pénzügyminiszter személyének kérdése kisebb koalíciós feszültséget okozott, Andrej Danko SNS-es pártelnök már többször jelezte, türelmetlenül várja, kit fog a Smer Kažimír helyére ültetni, aki várhatóan ezen héten nyújtja be hivatalosan lemondását.

 

FRISSÍTVE: 12:26 – Robert Fico smeres pártelnök és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is megerősítette, hogy húsvét után Ladislav Kamenický smeres parlamenti képviselő lesz az új pénzügyminiszter.

 

„A Smerben úgy egyeztünk meg, hogy a jövő héten hívjuk össze a párt elnökségét, én pedig Ladislav Kamenickýt fogom javasolni a pénzügyi tárca élére”

 hirdetes_300x300  

 

jelentette ki Robert Fico. Elmondása szerint Kamenický húsvét után foglalhatja el a miniszteri posztot. Peter Kažimír leköszönő pénzügyminiszter csütörtökön nyújtja be lemondását, a tárcát ideiglenesen Peter Pellegrini kormányfő veszi át. Pellegrini elmondta, hogy megállapodásra jutottak Andrej Kiska államfővel is az új pénzügyminiszter kinevezését illetően.

 

Kamenický 2016 óta a költségvetési és pénzügyi parlamenti bizottság elnöke, ezen kívül tagja a külügyi bizottságnak is. A pozsonyi Közgazdasági Egyetemen végzett közgazdaságtan és nemzetközi kereskedelem szakon. A Smer kevésbé ismert arca, nem nagyon lehetett vele találkozni a tévés vitákban sem. Kamenickýt ugyanakkor szintén Robert Fico pártelnök közeli embereként tartják számon, bár eddigi láthatatlansága miatt ez nem volt téma a sajtóban. Viszont azon 16 smeres képviselő közé tartozik, akik a parlamenti választások óta nem voltak hajlandóak közzétenni életrajzukat és még a sajtó infótörvény alapján történő kérvényei ellenére sem pótolták ezt a hiányosságot.

 

11:39 – Az Aktuality hírportál értesülései szerint Ladislav Kamenický smeres parlamenti képviselő lesz az új pénzügyminiszter.

 

A dolog érdekessége, hogy Šefčovič szóvivője szerint ők nem kaptak ilyen ajánlatot. Pellegrini és Robert Fico pártelnök mára sajtótájékoztatót hívtak össze, amelyen állítólag bejelentik, ki foglalja el a tárcavezetői pozíciót.

 

Az új pénzügyminiszterről elviekben a miniszterelnök dönt, ám a jelölés maga a párt elnökségének hatáskörébe tartozik, amit viszont Fico ellenőriz. Pellegrini a múlt héten azt nyilatkozta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapnak, hogy ideiglenesen ő fogja átvenni a tárca irányítását, ám nem sokkal később Robert Fico kijelentette, hogy ez sem kizárt, de erről a Smer elnökségének kell dönteni.

 

A hónapokkal korábban emlegetett potenciális pénzügyminiszter-jelöltek nevei között szerepelt František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság korábbi feje (aki egy százmilliós nagyságrendű vámcsalási botrány miatt távozott a pénzügyőröktől). Imreczét Fico közeli embereként tartják számon.

 

Felmerült még Ladislav Kamenický neve is, ő jelenleg smeres parlamenti képviselőként tevékenykedik.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!