Nyitókép forrása: Pixabay.com (Selmecbánya)

 

A CNN amerikai hírtelevízió internetes kiadása összegyűjtötte Közép-Európa 15 legromantikusabbnak ítélt „kisvárosát”. A rangsorban négy magyarországi és kettő szlovákiai település is helyet kapott. A lista  kifejezetten a visegrádi országokra vonatkozik. Annyit azonban már az elején érdemes leszögezni – mint ahogy ilyenkor mindig megjegyezzük –, hogy a szlovákiai városok is a történelmi Magyarország örökségét képezik. Legalábbis, ami a történelmi várakat és épületeket illeti.

 

A CNN az alábbi településeket romantikus uticélokat keresőknek és kalandvágyóknak egyaránt ajánlja. Íme a lista:

 

Český Krumlov, Csehország

 hirdetes_300x300  

 

A dél-csehországi város rengeteg látnivalót kínál, különös tekintettel az ittalálható várra, amely az ország második legnagyobb várkomplexuma, sajátos, labirintusszerű folyosórendszerével, mérnöki pontossággal nyírt sövényekkel rendelkező barokk kertjével (Parterres de broderie). A Moldva partján lévő történelmi belvárosban is sok a látnivaló, nem véletlen, hogy Český Krumlov Csehország második leglátogatottabb turistacélpontja.

 

 

Sopot, Lengyelország

 

A blati tenger partjánál lévő Sopotban gyönyörű zöldövezet csalogatja a látogatókat. Az egyik legszebb turistacélpont a Balti-.tenger partján. A kelet-pomerániai kisváros egész évben ünnepi hangulatban úszik, a CNN kifejezetten romantikára vágyóknak ajánlja, de a szakportálok szerint a szórakozási lehetőségeket keresők számára lehet különösen érdekes.

 

A település gazdag szecesszió stílusban épült történelmi épületekkel, látványosságokból sincs hiány (Krzywy Domek, Orłowo, és Európa leghosszabb fából készült mólója). Nem beszélve a tengerre nyíló kilátásról.

 

 

Kutná Hora,Csehország

 

Nehéz találni olyan közép-európai várost, ahol több látnivaló van, mint az ősi ezüstbányákra épülő Kutná Hora – írja a csehországi városról a CNN.

 

Egyik fő látványossága az emberi csontokból készült sedleci osszárium, amely 40-50 ezer csontvázat tartalmaz, művészi gonddal elrendezve. Az UNESCO világörökségének részét képező történelmi óvárosban található a Szent Borbála templom (Szt. Borbála a bányászok, kohászok védőszentje).

 

Forrás: Pixabay.com

 

Szentendre, Magyarország

 

Negyedik a sorban Szentendre, amit az amerikai hírtelevzízió Magyarország „egyik legromantikusabb helyeként” tart számon, amely kiváló üdülőhely a kikapcsolódáshoz és az inspirációhoz: folyóparti túrák, színes utcák, múzeumok, hagyományok és művészet minden mennyiségben. Annyi a látnivaló, hogy itt most nem is tudnánk mind felsorolni, érdemes rákeresni az interneten.

 

Ráadásul Szentendre a Duna-kanyar közvetlen közelében található, elérhető távolságban van tőle Budapest, Visegrád és Esztergom is.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Krynica-Zdrój, Lengyelország

 

A CNN szerint Krynica-Zdrój méltatlanul kevésbé látogatott, mint a Zakopane hegyidéki üdülőhelye, mivel ez Lengyelország egyik legszebb városa. Gyógyforrásaival a mókuskerékből szabadulni vágyóknak tökéletes uticél, ahol a Beszkidek hegyei nyújtanak gyönyörű kilátást, a város pedig a hangulaton kívü rusztikus éttermekben és elegáns kávézókban bővelkedik.

 

Krynica-Zdrój.pl

 

Mikulov, Csehország

 

„A látványos reneszánsz kastély és a végtelen szőlőültetvények városa” – írja a CNN. A csehországi Mikulov kiváló hétvégi kirándulóhely. A város az osztrák határ közelében található, és először 1173-ban említik az írásos emlékek.

 

Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a borkészítés minden titkába, a Regionális Múzeum szőlőművészeti kiállításán, és bejárható az 1643-ban épült óriási borospince is, amely a helyi kastély részét képezi.

 

A Mikulov Családi Pincészetnél is lehet szobákat foglalni – ha valaki úgy akarja élvezni a borkínálatot, hogy nem menne messzire szállásától.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Kazimierz Dolny, Lengyelország

 

A Visztula folyó partján fekvő kisváros Lengyelország egyik leginkább féltve őrzött titka, amely gyönyörű kilátásra néző szobákkal, hosszú, folyóparti sétákkal és túrákkal, lengyel gasztronómiai csodákkal csalogatja a turistákat. A város tele van nagyszerű kávézókkal és teázókkal, főleg a tea szerelmeseinek van ebben a városban lehetősége teakülönlegességeket is megkóstolni a történelmi hangulatú Galeria U Dziwiszban.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Tokaj, Magyarország

 

Borászat tekintetében Magyarország büszkesége a tokaji régió, amelynek borait a világ minden pontján ismerik – írja az amerikai portál – különösen a Tokaji Aszút, amely a világ legrégebbi aszúsodással (vagy nemesrothadással) készülő bora. Az ide látogatóknak lehetőségük van bebarangolni a pincészeteket és a város csodálatos történelmi utcáit. A CNN kiemeli a Gróf Degenfeld Kastályszállót, amely a Tokaj-vidék egyik legszebb luxushotele.

 

Forrás: bormuzeum.eu

 

Mariánské Lázně, Csehország

 

A csehországi városban sok időt töltött I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint Frederic Chopen zeneszerző is. Többnyire azért, hogy kicsit maguk mögött hagyják a nagyvárosok forgatagát. A Karlovy Varynál is csendesebb város több mint 40 melegvizű forrással rendelkezik, környékén számos figyelemreméltó történelmi épülettel, köztük az 1889-ben, neobarokk stílusban épület gyógyfürdővel.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Eger, Magyarország

 

Magyarország egyik leghíresebb és leglátogatottabb történelmi városa, rengeteg helyi borkülönlegességgel, termálfürdővel. A CNN szerint a város legvonzóbb jellemzője a középkori vár, ahol nagy túlerővel szemben győztek a magyarok a törökökkel szemben. A városban található éttermek rengeteg gasztronómiai és borkülönlegességet kínálnak az ide látogatóknak.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Trencsén, Szlovákia

 

Trencsén városa ideális célpont a történelem szerelmeseinek, elsősorban a vár, amely a középkori várépítők tudásának állít lenyűgöző emléket – írja az amerikai portál. Kiemeli az óváros utcáinak és főterének történelmi szépségét.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Telč, Csehország

 

A csehországi város szintén az UNESCO védelme alatt áll. A CNN azoknak ajánlja, akik a világos, élénk színek rajongói. A barokk házakkal teli főtér Csehország legszebb helyei közé tartozik, és persze kihagyhatatlan élmény a helyi reneszánsz kastély az óváros szélén.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Selmecbánya, Szlovákia

 

Szintén az UNESCO védelme alatt áll a zöld dombok között fekvő, közép-szlovákiai bányaváros. A tökéletesen megőrzött középkori óvárosával csodálatos uticél, ahol a látogatók felfedezhetik a bányatavak szépségét, amelyek szabadidős programoknak adnak helyet, de nem szabad kihagyni a Szabadtéri Bányamúzeumot sem.

 

Forrás: Travelguide.com

 

Sandomierz, Lengyelország

 

Szintén a Visztula partján található ez a romantikus kisváros, amelynek a történelmi utcák, a jó állapotban megőrzött történelmi kapuk és egy ősi kastély adja meg varázsát. Rengeteg, jó hangulatú étterem kínálja a lengyel gasztronómia különlegességeit.

 

forrás: Pixabay.com

 

Balatonfüred, Magyarország

 

A Balaton Magyarország legnépszerűbb üdülőhelye, amely az év minden szakában nyújt felfedezni valót. Balatonfüred fürdővárosára pedig ez különösen igaz. A nyugodt, visszafogott légkörű település számos túrázási lehetőséggel csábítja a kirándulni vágyókat. A magyar ételkülönlegességeket túl a tóparti kilátás és lenyűgöző, a közeli bencés kolostor és a Tihanyi Apátság is érdekes felfedezőhely az ide látogatók számára.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.