Nyitókép forrása:  Eurostat

 

Szlovákiában a munkaügyi hivatalok összesített adatai szerint 5 százalék közelében áll jelenleg a munkanélküliség. Az Eurostat adatai azonban ettől némileg más képet mutatnak, ráadásul regionális szinten jóval nagyobbak a különbségek, mint a környező országokban.

 

A szlovák sajtó az elmúlt száz év történelmi kapcsolódása okán előszeretettel hasonlítja össze Szlovákiát Csehországgal, a sorok között utalva arra, hogy Szlovákia merőben más utat járt be a közös állam különválása óta.

 

Az alábbi térképből egyértelműen látszik, hogy Szlovákia a visegrádi országok többi államához képest jóval nagyobb regionális különbségekkel küszködik. Kelet-Szlovákia régiójának 10,1 százalékos állástalansága a V4 legrosszabb regionális mutatója. A narancssárgával jelölt közepes nagyságú (8,7-13,7 százalékos) munkanélküliségi rátára nem is nagyon van más példa Közép-Kelet-Európában, még Romániában sem – legközelebb Szerbiában találkozhatunk vele.

 hirdetes_400x285  

 

Forrás: Eurostat

 

Pozsony megyében 2,9 százalékos, Nyugat-Szlovákiában 4,3 százalékos, Közép-Szlovákiában 7,5 százalékos, Kelet-Szlovákiában 10,1 százalékos a munkanélküliek aránya az Eurostat adatai szerint.

 

Az elmúlt években Magyarországnak is sikerült jelentős mértékben csökkentenie a régiók foglalkoztatottsági különbségeit. Míg Magyarországon öt régióban kisebb az állástalanok aránya 3,5 százaléknál, addig Szlovákiában egyetlen ilyen terület van: Pozsony megye. Országos szinten  5,7 százalékos állástalanságot mért.

 

A V4 körében az abszolút győztes Csehország, ahol például Prága környékén 1,3 százalékos a munkanélküliség, de országos szinten is a csehek számítanak európai rekordereknek 1,9 százalékos állástalansággal.

 

Igaz, az Unió nyugati felében vannak a szlovákiaiaknál súlyosabb állapotban lévő régiók is. A legmagasabb munkanélküliségi rátával a francia tengerparti régió, Mayotte rendelkezik: 35,1 százalékos az állástalanság. Nem sokkal jobb a helyzet a spanyol Ceuta enklávéban sem, ott 29 százalékot mértek.

 

Az uniós tagság nyugat-balkáni jelöltjei között Nyugat-Macedónia 27 százalékos munkanélküliséggel küzd, majd a sorban újra francia illetve görög régiók következnek.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.