Nyitókép forrása: varak.hu

 

A Krasznahorka várának felújítása nagyjából 35 millióba fog kerülni, jrta a TASR hírügynökség. Ha  a felújítás megvalósul, akkor az egyedülálló történelmi örökség leghamarabb 2023-ban nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt. Legalábbis így számolták ki a Kulturális Minisztérium illetékesei. A tárca az erről szóló javaslatot már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta.

 

„A költségvetés előkészítése a rendelkezésre álló adatokból, a vár jelenlegi állapotjelentéséből, az előkészített projektdokumentációból és a területrendezési tervből indult ki”

 

nyilatkozta Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter. Elmondta, hogy az előzetesen meghatározott 34 942 259,02 eurót a felújítás különböző szakaszai között osztották el. Eszerint 2021-re kell elkészülnie a vár és környékének infrastruktúrája, az információs központnak és a szociális helyiségeknek.

 

 hirdetes_300x300  

A javaslat a megsemmisült északi hozzáférési útvonal felújításával is számol, amit a vár megépítésétől egészen a 20. század derekáig használatban volt. Ez a szakasz második tűzvédelmi vonalként és az autóbuszmegállókhoz közelebb eső bejáratként is szolgál majd.

 

A tervek szerint 2022-ig készülhet el a vár középső és alsó részének felújítása, 2023-ra pedig már átadnák a történelmi emléket a nagy nyilvánosságnak. A javaslat leszögezi, hogy a felújítás célja nem csak a 2012-es tűzvész előtti állapot helyreállítása, de az utóbbi évtizedek rosszul elvégzett részleges felújítási munkálatainak kijavítása is. 2023-ra a vár úgy nézhet ki, mint a 20. század elején.

 

„Az évszázados fennállását korábban is biztosító, hagyományos építési módszerek és anyagok felhasználásával kerülne felújításra a vár, tiszteletben tartva eredeti technikai és esztétikai tulajdonságait”

 

áll a minisztérium tervezetében.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!