Nyitókép: Euronews

 

Már a Mariana-árok fenekén is van emberi szemét – állítja az az expedíció, amelynek a világon elsőként sikerült elérnie a Csendes-óceán legmélyebb pontját. Egy amerikai felfedező, Victor Vescovo és csapata négy órát töltött a 11 ezer méter mélyen húzódó hasadékban.

 

Azt mondja, nem is annyira meglepő, mint inkább elkeserítő volt látni, hogy a szemét elérte már a föld tengereinek és óceánjainak legmélyebben fekvő részét is. Amikor elindult, érintetlennek látta az élővilágot, mint a Hold, olyannak tűnt, és tele volt élettel. De aztán ahogy haladt tovább, emberi hulladék darabjait látta. Nem tudja, műanyag vagy fém volt-e, de éles volt a szélük, és az egyiken mintha betűk, vagyis nyomtatás lett volna, úgyhogy biztosan szemét volt

 

meséli.

 

Victor Vescovo ezzel az expedícióval megdöntötte a merülési világrekordot. Az első, aki leszállt a Mariana-árokba, az amerikai haditengerészet egyik tisztje, Don Walsh volt 1960-ban. Több mint 50 évvel később, 2012-ben a filmrendező James Cameron vágott neki. Vescovo rekordja 10,927 méter.

 hirdetes_810x300  

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.