Nyitókép: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Jó idő, jó hangulat, finom illatok és családias környezet. Ez jellemezte a kulcsodi kajak-kenu szezonnyitót, tűzoltó- és gyermeknapot, melyre május 25-én, szombaton került sor.

 

A Kultsot Polgári Társulás, a helyi önkéntes tűzoltók valamint az önkormányzat szervezésében megvalósuló rendezvényre elsőként a gyermekes családok látogattak ki, majd a nap haladtával folyamatosan jött a falu apraja-nagyja. 11 órától hivatásos tűzoltók mutatták meg az „igazi” tűzoltóautót a gyerekeknek, akik be is ülhettek a hatalmas járműbe, így különleges élménnyel gazdagodtak már a nap kezdetén.

 

Később a kedves tűzoltók még azt is megengedték, hogy kicsik és nagyok kipróbálják a felszerelést, és locsolkodjanak kicsit. Emellett a helyi önkéntes tűzoltók is bemutatták a korábban pályázati úton beszerzett árvízvédelmi kocsit, valamint a község tulajdonában lévő kisebb tűzoltókocsit is.

 hirdetes_810x300  

 

Kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak a kosárfonásba, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Kísérőprogramként már déltől a gyerekek rendelkezésére állt egy óriáscsúszda, valamint Szuhay Mária óvópedagógus és Bognár Judit lelkésznő irányítása mellett megtanulhatták a kosárfonás csínját-bínját is.

 

A családi piknik hangulatú eseményre finom gulyással készültek a szervezők. A rendezvényre a Kultsot PT meghívására kilátogatott Orosz Csaba, Somorja polgármestere, korábbi olimpikon és Linka Tibor olimpiai ezüstérmes kajakozó is.

 

Linka Tibor, Orosz Örs, Bognár Csaba és Nagy Bence a kajak-kenu szezonnyitón Kulcsodon, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Orosz Csaba a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a kajak-kenu-sport manapság egyre inkább háttérbe szorul, ezért is öröm, hogy egy ilyen kis községben, mint Kulcsod, elkezdték felvirágoztatni azt. Elmondása szerint fiatalabb korban inkább csak a sport szeretetéért érdemes a sportággal foglalkozni, a versenyzésre inkább serdülőkorban vagy később van értelme ráállítani a tehetséges sportolókat.

 

Linka Tibortól afelől érdeklődtünk, hogy mit jelent az egyszerű hétköznapokon sikeres olimpikonnak lenni. Tibor rendkívül szerényen válaszolt, szerinte ő most is ugyanaz, aki az olimpiai ezüst előtt volt, és ezen nem is szeretne változtatni. Jövőbeni terveivel kapcsolatban is visszafogott volt, lévén, hogy nemrég esett át egy komolyabb térdműtéten, ami miatt az idei olimpiai kvalifikációs versenyeken sem tud elindulni.

 

Linka Tibor Kulcsodon, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

A rendezvény főszervezője, Bognár Csaba polgármester a Körképnek nyilatkozva kiemelte, hogy rendkívül sikeresnek tekinthető a tavaly indított kajak-kenu kezdeményezésük. Elmondta, hogy a gyereknappal egybekötött kajak-kenu szezonnyitó fontos előrelépés a vízisport helyi népszerűsítése céljából. Az elmúlt évben sikerült több fiatalt is bekapcsolni a kajakozásba, akik örömmel járnak rendszeresen edzeni a helyi kanálisra.

 

„Hat-hét fiatal szinte naponta kijárt tavaly a kanálisra, ezen felül körülbelül 15-20 fő az olyan visszajáró, aki időről időre vízre száll. Az egész projekt többek között olyan támogatók segítségével valósult meg, mint a somorjai kajak-kenu klub, akiktől használt kajakokat kaptunk, valamint van néhány egyéni támogatónk is. Ezen felül nagy segítség volt tavaly, hogy Seregi Zsuzsa kajak-edző is felügyelte a fiatalok munkáját.”

 

nyilatkozta portálunknak a polgármester.

 

Gyerekkacajtól volt hangos a kulcsodi kanálispart, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

A nap többi rendezvényével kapcsolatban elmondta, hogy az elsődleges cél a családok kicsalogatása volt.

 

„A társadalom, a közösség alapja a család. Az ilyen, és ehhez hasonló programok pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a rohanó világ ellenére is megálljunk kicsit, és gyerekeinkkel töltsük az időt.”

 

Vállalkozó kedvű kajakozók a kulcsodi kanálison, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Szuhay Mária segítette a kezdő kosárfonókat, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Finom gulyással várták a kulcsodiakat, fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.