Nyitókép: aktuality.sk

 

A rendelkezés, mely szerint az államnyelv elsőbbséget élvez a többi, Szlovákiában használt nyelv előtt, a jövőben kikerülhetne a vonatkozó törvényből. Legalábbis erre tesz javaslatot az SaS néhány képviselője – Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová és Renáta Kaščáková.

 

A képviselők módosító javaslata érintené az államnyelv és a további nyelvek használatát az egyházakban, községekben és iskolákban is.

 

Dostálék indoklása szerint a törvénymódosítás célja, hogy kikerüljenek a törvényből azok a rendelkezések, melyek indokolatlanul beavatkoznak az információk szabad terjesztésébe az államnyelv védelmének magyarázatával.

 hirdetes_810x300  

 

A képviselők szerint a rendelkezésnek nincs reális lényege. Azzal érvelnek, hogy az államnyelv-használat, a kisebbségi nyelvhasználat, és további nyelvek használata szabályozva van az államnyelvtörvény konkrét rendelkezéseiben.

 

„A törvény meghatározza, hogy mikor melyik nyelv használatára létezik kötelesség vagy jog, az egyes nyelvek használata azonban nem vezet konfliktushoz, vagy versenyhelyzethez, amelyben az egyik vagy másik nyelvet előnyben kellene részesíteni a többi rovására.”

 

magyarázzák.

 

Ezen felül szeretnék elérni, hogy az egyházaknak ne kelljen feltétlenül az államnyelvet használniuk bizonyos esetekben, mivel nem szükségszerű törvényileg kötelezni őket, hogy milyen nyelven kommunikálnak a nyilvánossággal.

 

A községeket sem köteleznék arra, hogy a krónikákban tartalmilag az államnyelven megírttal megegyező leírást helyezzenek el.

 

A községek esetében változtatnának például a települések és az utcanévtáblák nyelvhasználatán is – lehetővé tennék az államnyelven kívül más nyelvek használatát is.

 

A nemzetiségi iskolák esetében Dostálék lehetővé tennék, hogy elég legyen csak az érintett kisebbség nyelvének használata a pedagógiai és egyéb dokumentációkban. Jelenleg ezeknek az iratoknak a vezetése kétnyelvűen történik.

 

Hogy talál-e elég támogatót a képviselők javaslata, kétséges. Ondrej Dostál az utóbbi időben láthatóan nagy figyelmet fordít a nemzetiségi kisebbségek helyzetére. Ő volt az egyedüli, aki a parlamentben felemelte hangját a himnusztörvény ellen, később az ezzel kapcsolatos tiltakozáson is részt vett.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke a törvénymódosító javaslat kapcsán bírálta az SaS-t, ugyanis szerinte csak „feleslegesen feszültséget keltenek”.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.