Nyitókép: hnonline.sk

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedd reggel Andrej Danko házelnököt, majd Peter Pellegrini kormányfőt fogadta az elnöki palotában. A munkamegbeszélések fő témája a hiányzó alkotmánybírók megválasztása és kinevezése volt.

 

Robert Fico, a Smer elnöke még hétfőn üzengetett a sajtón keresztül az államfőnek, mondván, ha nem nevez ki további három alkotmánybírót, akkor a képviselőknek nincs okuk megszavazni a jelölteket. Ezzel valószínűleg arra a három jelöltre célzott, akiket még május 21-én megszavazott a parlament, azonban a köztársasági elnök egyiküket sem nevezte ki.

 

Čaputová a Dankoval való találkozó után jelezte, hogy tartja magát korábbi kijelentéseihez.

 hirdetes_300x300  

 

„Egyetértettünk abban, hogy az lesz a legjobb, ha már ezen a parlamenti ülésen megválasztják a további jelölteket”

 

konstatálta, ugyanakkor elutasította Fico szavait, aki szerint azok a parlament által megszavazott jelöltek, akik nem lettek alkotmánybírónak kiválasztva, perelhetnék az államot diszkriminációért.

 

„Nem látom okát, mindegyik idáig megválasztott jelölt továbbra is versenyben van, ők potenciális alkotmánybírók”

 

Čaputová arra is kitért, hogy mindegyik államfő kétszer annyi jelölt közül választhatott, és nem hagyja magát politikai nyomás alá helyezni.

 

Andrej Danko az alkotmánybírók ügyében látszólag Čaputová pártján áll. Állítása szerint az SNS képviselői csütörtökön készek a szükséges számú jelöltet karikázni, és igyekszik majd koalíciós partnereit is erre ösztönözni.

 

„Hat alkotmánybírót fogok választani. Itt az ideje megválasztani ezeket a jelölteket”

 

mondta Danko, aki a továbbiakban arról is nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja azt a lehetőséget is, hogy a Smer vagy a Most-Híd más véleményen lesz az ügyben. Ugyanakkor elutasította annak lehetőségét, hogy ilyen esetben az ellenzéki képviselőkkel tárgyalna majd.

 

A köztársasági elnökkel való találkozó után Peter Pellegrini elmondta, hogy az ő ízléséhez mérten túl régóta húzódik az alkotmánybírók kiválasztása. A kormányfő nyilatkozata szerint még kedden beszél Robert Ficoval és a Smer többi képviselőjével is az ügyben.

 

A képviselőknek a parlament csütörtöki ülésén kell szavazniuk az alkotmánybíró-jelöltekről. A 13-tagú testület jelenleg 7 taggal működik. A parlamentnek a februárban felszabadult 9 helyre 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna kiválasztania, akik közül az államfő kinevezhet 9-et. Idáig a parlament összesen 12 jelöltet választott meg, tehát még 6 jelölt hiányzik ahhoz, hogy az államfő kinevezhesse a maradék 6 tagot.

 

hnonline.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!