Nyitókép: aktuality.sk

 

Andrej Danko (SNS) házelnök és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő kedden délelőtt munkamegbeszélésen vettek részt Zuzana Čaputová államfőnél. A találkozók utáni nyilatkozatokból az derült ki, hogy mind a két párt képviselője támogatja az államfő véleményét az alkotmánybíró-választás kapcsán, Robert Fico azonban nem enged…

 

A Fico-féle Smer minden valószínűség szerint az alkotmánybíró-választás negyedik fordulóját is blokkolni fogja csütörtökön annak ellenére, hogy ezzel sem koalíciós partnere – Andrej Danko – sem pedig saját párttársa – Peter Pellegrini – nem ért egyet.

 

Fico a Smer frakciójának ülése után úgy nyilatkozott, hogy

 hirdetes_400x285  

 

„A Koalíciós Tanács megegyezése világos volt. Megbeszéltem a házelnök úrral is. Nem látjuk indokoltak az alkotmánybíró-jelöltek megválasztását”

 

Fico azt is hozzátette, hogy Čaputovának azok közül kell kineveznie a bírákat, akiket már a parlament korábban megválasztott.

 

„Ilyen az egyezség. Ezzel a döntéssel megyünk tovább. Csütörtökön lesz választás, de szerintem senki sem lesz megválasztva”

 

tette hozzá Fico.

 

„A 18-ból 12 jelöltet már megválasztottunk. Ezért az elnökasszony kinevezhetne összesen hat alktománybírót”

 

vette védelmébe Ficot Erik Tomáš, aki szerint Fico hozzáállása nem struccpolitika Čaputová ellen.

 

Jól sikerült Danko és Čaputová találkozója, szinte mindenben egyetértettek

 

A Most-Híd felelősségteljes hozzáállást ígér. A párt közleményben reagált a történésekre, nem meglepő módon Fico elképzelését támogatva.

 

„Azt reméltük, hogy Zuzana Čaputová elnökasszony a már megválasztott jelöltek közül kinevez hármat, ezzel megszüntetve a feszültséget, amely még az előző időszakban alakult ki a két intézmény, az elnöki palota és a parlament között.”

 

Bugárék a közlemény szerint „felelősségteljesen lépnek majd fel és igyekezni fognak megegyezésre jutni a koalíción belül úgy, hogy a parlament elküldhesse a hiányzó számú nevet az elnöki palotába.”

 

Ez alapján továbbra sem világos, hogy Bugárék akkor is szavaznak-e majd, ha nem jutnak egyezségre a Smerrel.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!