Nyitókép forrása: dennikpolitika.sk

 

A kultuszminisztérium – állítólag – a most-hidas államtitkár tudta nélkül a szlovák nyelv használatának elsőbbségéről küldött szét felhívást, ami miatt Rigó Konrád (Most-Híd) saját hivatalos facebookoldalánvolt kénytelen mentegetőzni. A vegyespártot megint megkerülte a koalíciós partnere, épp mikor a felvidéki politikai elit az etnikai politizálás szükségességéről vitázik.

 

A minisztérium körlevele a nyelvtörvény betartatására figyelmeztet a választási kampány során kikerülő óriásplakátok vonatkozásában. Arra hivatkozik, hogy

 

a szlovák alkotmány szerint az államnyelv minden más nyelvvel szemben elsőbbséget élvez a Szlovákia területén folytatott nyelvhasználatban,

 

 hirdetes_810x300  

ami garantálja a polgároknak, hogy

 

„az alapvető kommunikációs eszköz a hivatalos érintkezés minden területén a szlovák nyelv”.

 

A minisztérium a levélben azt állítja, hogy a tárca számos panaszt kapott, amelyben a polgárok az államnyelvről szóló törvény megsértéséről számolnak be a választási kampányok során közzétett óriásplakátok esetében, és követelik, hogy a nyelvtörvény betartatását.

 

Ezután a körlevél emlékezteti a címzettet, hogy gyakorlatilag minden nyilvános helyen, a sportcsarnokokban, éttermekben, az utcákon, utak mellett és felett, repülőtéren, autóbusz-megállókban, és tömegközlekedési járműveken a feliratoknak államnyelven kell szerepelnie, bár

 

más nyelvet használni nem tilos, de csak az államnyelven írt felirattal azonos vagy kisebb méretű betűtípussal szerepelhet a szöveg.

 

A körlevél kiemeli: minden más fajta eljárás törvényszegésnek minősül.

 

A fentebb említett törvényi keretek egyébként eléggé hátráltatják a kisebbségi nyelvhasználaton való hirdetés hatékonyságát. Felmérések szerint a plakátok előtt elhaladók tekintete nagyjából 3-4 másodperc erejéig találkozik a plakátok tartalmával. A plakátok készítőinek úgy kell azt megszerkeszteniük, hogy ennyi idő alatt az ember képes legyen befogadni az átadni kívánt információt. Ha sok a szöveg, zsúfolttá válik a felület, csökken az üzenetádadási képesség. Két nyelven, azonos nagyságban feltüntetni az információkat egyértelműen nem kifizetődő, sokan nem is próbálkoznak vele, helyette csak szlovákul hirdetnek.

 

Rigó Konrád: nem tudtam róla

 

Rigó Konrád most-hidas kulturális államtitkár facebook oldalán állítja, nem tudott a smeres Ľubica Laššáková vezette minisztérium leveléről, és az ő beleegyezése nélkül küldték azt szét.

 

„Ezzel az államnyelv és a nemzetiségi kisebbségek nyelvének kérdését oly módon tematizálja, amivel nagyban hozzájárul a társadalmi feszültség növekedéséhez”

 

írja.

 

És ha már társadalmi feszültség, érdemes visszaemlékezni, hogy Bugár Béla még ezelőtt néhány héttel is állította, soha annyit nem értek el, mint a mostani kormánykoalíció idején. Azt is többször kijelentette, hogy a Most-Hídnak köszönhetően megoldódott a szlovák-magyar feszültség, és hogy Érsek Árpád minisztériuma a magyar táblák ügyét is felvállalta. Ahogy korábban az is elhangzott, hogy a nemzetiségi status quo sértetlen.

 

Ráadásul a levél épp akkor került szétküldésre, mikor a Most-Híd és az MKP, valamint a Magyar Fórum az etnikai politizálás szükségességéről és elvetéséről vitázik. A fentiek jól személtetik, mennyit ér a „spolupráca”, és mennyit érnek a vegyespárt elért eredményei.

 

?? V súvislosti so zverejnením informácií na webovom sídle ministerstva kultúry a následným rozposlaním kvázi…

Gepostet von Rigó Konrád am Dienstag, 9. Juli 2019

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!