Nyitókép forrása: sme.sk/illusztrációs felvétel

 

Tárcaközi egyeztetésen van az egyházak finanszírozásáról szóló törvény, amely a kulturális minisztérium műhelyéből kerül ki. Bár a javaslat részletei még nem ismertek, újra elindította az egyházak és az állam szétválasztásáról szóló vitákat. Az ellenzéki pártok többsége az „elválás” pártján áll, bár vannak bizonytalankodók is.

 

a liberális SaS szerint „ideje megszabadítani az egyházakat az 1949-es törvény adta kedvezményektől.

 

„Nem elegendőek a kozmetikai változtatások, amelyeket Ľubica Laššáková vezetne be, hanem az egyházak és az állam alapvető szétválasztását kellene elérni. Eszerint az állam felelőssége a szakrális emlékművek részfinanszírozásában merülne ki, és előtérbe kerülne az egyházak önfenntartása saját  gyűjtési tevékenységükön keresztül”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Renáta Kaščáková, az SaS parlamenti képviselője.

 

Az magát konzervatívokhoz soroló OľaNO egyelőre bizonytalan a kérdésben. Nem tudják, hogy támogatnák-e a javaslatot. Amit eddig láttak, abból arra következtetnek, hogy egy hetven éves törvény megváltoztatása néhány hónappal a választások után csak „hízelgés az egyházak csúcsvezetőinek, akik kibővített kompetenciákat kapnának”.

 

A kultuszminisztérium elképzelése szerint ugyanis nagyobb önrendelkezést kapnának az egyházak az állami támogatások felhasználásánál. Felhasználhatják azt például oktatás-nevelési, kulturális célokra, rezsi- és bérköltségekre. Ráadásul az egyházaknak szánt keret a következő évben 4 millió euróval nagylelkűbb lesz, összesen 51,7 millió eurót kapnak az államtól.

 

Ennek ellenére az OľaNO úgy látja, hogy a mostani javaslattal az állam egyértelműen az egyházak és az állam szétválasztását készíti elő azzal, hogy bizonyos kompetenciákat már most átruház rájuk. Az Egyszerű Emberek nem gördítene ez elé akadályt, feltéve, hogy az állam rendezi a restitúcióval kapcsolatos kérdéseket az egyházak tekintetében is.

 

A Sme rodina egyértelműen az egyházak leválasztása mellett foglalt állást. Ezt azonban osztrák mintára látják elképzelhetően. Ausztriában az adófizetők megjelölik, melyik egyházhoz tartozónak vallják magukat és hogy az illető egyházat adójuk hány százalékával támogatják. Vagyis az adóbeszedésének terhét az egyházaktól az állam ott átvállalta.

 

A jelenlegi – több mint hetven éves szabályozás szerint – a szlovákiai egyházak a hívek száma alapján kapnak támogatást az államtól. Az állam törvényben kikötötte az egyházak alkalmazottainak fizetését, a béreket az állami széfárban dolgozók bére szerint valorizálja évről évre. Jelenleg az egyházi alkalmazottak átlagfizetése 605 euró.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!