Nyitókép forrása: Facebook/Pátria Rádió

 

Csütörtök délután a Pátria rádióban először vitázott egymással a négy magyar vonatkozású párt vezetője. A stúdióban Menyhárt József (MKP), Bugár Béla (Most-Híd), Simon Zsolt (Magyar Fórum) és Fehér Csaba (MKDSZ) beszélgetett az összefogásról.

 

A vita nem volt különösebben termékeny, de voltak érdekes pillanatai. Menyhárt mintha alárendelt szerepben lett volna, jórészt egyetértett Bugár Bélával. Konkrétumokat nem tudhattunk meg az összefogás feltételeiről, vagy az esetleges koalíció tartalmi céljairól, amivel vissza akarják hódítani a magyar választókat, az MKP és a Most-Híd következetesen kikerülte a válaszadást. A sorok között azonban azért kivehető, megelégszenek a hét százalékkal is, magyarul: nem akarnak nagy eredményt, a cél a parlamentbe jutás. A Most Híd saját felméréseinek eredményével kérkedett.

 

Megjegyzés: Jelenleg csak a Most-Híd és az MKP tárgyal a koalícióról. Hogy miért, az a beszélgetésből derült ki.

 hirdetes_300x300  

 

A moderátor, Rácz Vince a műsor elején a pártok közös nevezőiről próbált többet megtudni, amelyek alapul szolgálhatnak az összefogáshoz. Bugár elutasította a választ, mint mondta, a nyilvánosságot majd akkor tájékoztatják, hogyha megállapodtak az MKP-val. Menyhárt ezzel kapcsolatban ismét elmondta, hogy a jövőre esedékes választásokon fennáll a veszélye, hogy nem lesz magyar képviselet parlamentben:

 

„Az egység mindannyiunk közös érdeke, hogy lehetőséget teremtsünk a közös képviseletre”

 

fogalmazott általánosan.

 

Simon Zsolt elmondta, a Magyar Fórum „jelenleg úgy érzi, hogy kihagyják a koalíciós lehetőség megtárgyalásából”. Kijelentette, hogy amíg a két nagyobbik párt elnöke nem dönt, addig konkrétumokat ők sem tudnak az összefogás feltételeiről.

 

Fehér Csaba elmondása szerint, számukra az a legfontosabb, hogy „2020 után is legyen magyar képviselet a parlamentben”, a pártok közötti közös nevező pedig egy „olyan képviselet biztosítása, amely lehetővé teszi az itteni magyarság boldogulását”. Fehér szavaiból az is kiderült, hogy érdekes módon az MKDSZ úgy látja, hogy az együttműködés tető alá hozása a két nagyobbik párt feladata, de azt csinálják úgy, hogy a két kisebbik párt is helyet tudjon benne vállalni.

 

Bugár Béla elmondta, hogy csak az MKP-val tárgyal a koalícióról, a több párti egyéb kérdéseket is felvet.

 

A két-három párti koalíciónál a bejutási küszöb ugyanis még 7 százalék, de négy pártnál már 10. Bugár szavaiból kitűnt, hogy nem lát semmi esélyt arra, hogy az esetleges koalíciójuk 10 százalékot tudjon elérni.

 

Úgy vélte, az összefogásnak is vannak korlátai, mert

 

a Most-Híd felmérései szerint az együttműködés létrejöttével mind a vegyespárt, mind az MKP elveszítené választóinak 30-30 százalékát.

 

MKP – Most-Híd tárgyalások: A vegyespárt papíron nyújtotta át feltételeit az összefogás kapcsán

 

A ex-most-hidas Simon: a Most-Hídé a politikai felelősség

 

Simon Zsolt az együttműködés témáját érintve azt firtatta, hogy a valódi kérdés az, miért jutott oda a felvidéki magyar politika, hogy most hirtelen szükség van a koalícióra. Szerinte ezért a Most-Hidat terheli a felelősség, először azért, mert belépet a Smer-SNS kormánykoalícióba, másodszor azért, mert a Kuciak-gyilkosság után nem lépett ki belőle.

 

A moderátor megkérdezte Simontól, hogy mi vezeti, mihez lojális, tekintve, hogy először az MKP-ból, később a Most-Hídból is kilépett. Simon válasza szerint az MKP-ból azért lépett ki, mert a magyar párt radikalizálódni kezdett, a Most-Hídból pedig azért, mert koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel.

 

Menyhárt elmondta, hogy az MKP még nem adta fel a választási párt koncepcióját, de a Most-Híddal a koalícióról tudnak csak tárgyalni.

 

„A hét százalék elérése nagyon komoly kihívás lesz”

 

jegyezte meg. Hozzátette, hogy szerinte ha nem lesz magyar képviselet a 2020-as választás után a parlamentben, akkor a megyei és a helyhatósági választásokon is veszteségek várhatók.

 

Bugár: azért estek a preferenciái, mert már megoldották a főbb kérdéseket

 

Bugár Béla állítása szerint a Most-Híd által megrendelt felmérés jóval borúlátóbb, mint a Fórum Intézet által végzett kutatás. Az utóbbi eredménye szerint a felvidéki magyar választók 14 százaléka hajlandó szlovák pártra szavazni. Bugár elmondta, a vegyespárt felmérése szerint a valós arány 24-30 százalék.

 

Szerinte ennek az az oka, hogy a választók úgy érzik, hogy a Most-Híd az őket érdeklő főbb kérdéseket már megoldotta, ezért már átszavazhatnak máshova. Állítása szerint a választók 60 százaléka elégedett a pártja által elért eredményekkel.

 

Újabb súlyos pofon az MKP-nak: Gútán többen kiléptek a helyi szervezetből

 

Etnikai, vagy multietnikai?

 

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet összeegyeztetni az etnikai és multietnikai politizálást, Menyhárt nem tudott válaszolni. Annyit mondott, hogy a régiók és a közösség képviselet „egymás mellé fésülheti a két történetet”, és hogy az MKP nem a „kizárólagosságra játszik”.

 

Bugár szerint a két fogalmat nagyon könnyen össze lehet egyeztetni: koalíciós párttal. Arra utalt, hogy egy választási pártban a feleknek fel kellett volna adniuk identitásukat, a koalíción belül erre nincs szükség.

 

Simon ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy pártja csak világos tartalom mellett hajlandó részt venni az összefogásban.

 

Menyhárt szerint már attól hiteles lesz az új egység, hogy mindegyik fél megtarthatja arculatát. Bugár szerint meg attól, hogy egyszerűen tisztességes megállapodásra jutnak a pártok.

 

Bugár párhuzamot vont a magyar pártok két évtizeddel ezelőtti összefogása és a jelenlegi helyzet között. Úgy vélte, hogy akkor is komoly ellentétek feszültek a pártelnökök között, mégis sikerült megegyezni. A moderátor erre emlékeztette a vegyespárt elnökét, hogy le is kellett mondaniuk a magyar egyetem, az autonómia, és a Beneš-dekrétumok áldozatai kártalanításának követeléséről. Bugár erre azzal reagált, hogy azt nem a magyar pártok, hanem a szlovák pártok miatt kellett, és

 

nem hiszi, hogy az MKP ne akarna együttműködni a szlovákokkal kormányalakítás esetén, és az is előfordulhat, hogy az MKP-nak ismét le kell mondania bizonyos dolgokról a kormányra kerülés érdekében.

 

Menyhárt nem mondott ellent Bugár szavainak.

 

A teljes beszélgetés a Pátria Rádió archívumában hallgatható meg.

 

Bugár: Ami Magyarországon megy, azt Szlovákiában tekintélyuralomnak neveznénk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.