Uncategorized

Három uniós tagállam növelné a húsok adóját. Így vennék el az emberek kedvét a húsfogyasztástól

a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme az élelmiszerfogyasztási szokások megváltoztatása.

 Az emberek többsége úgy látja, hogy saját joguk eldönteni, miből mennyit esznek és ugyanúgy joguk van az olcsó élelmiszerre. Mindez csak részben igaz, és a klímaváltozás miatt egyre többen vonják kétségbe.

 

Európa legfejlettebb országai már kezdik összehasonlítani a zabáláshoz való jogot az életkörnyezet megóvásával.

 

A gond ott van, hogy az állattartás egyre több emissziót termel, ami már meghaladja a közlekedési ágazatét. Ráadásul a szén-dioxid mellett többszörösen károsabb metánt is termel. További probléma, hogy az emberiség egyre több húst termel, ami civilizációs betegségekhez vezet (túlsúlyosság, rák, szív és érrendszeri megbetegedések.)

 

A hús és tejfogyasztás rejtett veszélyeire világszerte figyelmeztetnek a tudósok. Mára oda jutottunk, hogy a túl sok ételfogyasztás nagyban károsítja az életkörnyezetet, mely a bolygó minden lakójának életét befolyásolja. A szabad fogyasztáshoz való jog tehát üti az élethez való jogot.

 

Három ország növelné a húsokra kivetett adót

 

Németországban nemrég javasolták, hogy a húst helyezzék át a kedvezőbb, 7 százalékos adósávból a 19 százalékosba.

 

Mindezt a fogyasztás visszaszorításával magyarázzál, ami javítana az életkörnyezeten, beleértve az állattartás feltételeit is.

 

Németországhoz hasonlóan Dániában és Svédországban is vizsgálják már a kérdést. A túlzott húsfogyasztás következményeire az ENSZ szakértői is rámutattak. Legújabb jelentésükben egyenesen azt írják, hogy a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme az élelmiszerfogyasztási szokások megváltoztatása.

 

Mi a gond a hússal?

 

Az üvegházhatást okozó gázok termelése mellett az állattartás miatti erdőkivágás is súlyos problémát jelent.

 

Egyes országok a globális felmelegedés miatt egyre jobban kiszáradnak, és lakosai már a napi folyadékmennyiséget sem tudják bebiztosítani maguknak. Máshol az állattartásra ugyanakkor elképesztő mennyiségű vizet használnak fel.

 

Egy tehén naponta átlagosan 70 liter folyadékot iszik meg, melegebb napokon ennél többet is. A termőföldek öntözése és az állatok hűtése szintén rengeteg vizet igényel.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás