Az emberek többsége úgy látja, hogy saját joguk eldönteni, miből mennyit esznek és ugyanúgy joguk van az olcsó élelmiszerre. Mindez csak részben igaz, és a klímaváltozás miatt egyre többen vonják kétségbe.

 

Európa legfejlettebb országai már kezdik összehasonlítani a zabáláshoz való jogot az életkörnyezet megóvásával.

 

A gond ott van, hogy az állattartás egyre több emissziót termel, ami már meghaladja a közlekedési ágazatét. Ráadásul a szén-dioxid mellett többszörösen károsabb metánt is termel. További probléma, hogy az emberiség egyre több húst termel, ami civilizációs betegségekhez vezet (túlsúlyosság, rák, szív és érrendszeri megbetegedések.)

 

  hirdetes_300x300   

A hús és tejfogyasztás rejtett veszélyeire világszerte figyelmeztetnek a tudósok. Mára oda jutottunk, hogy a túl sok ételfogyasztás nagyban károsítja az életkörnyezetet, mely a bolygó minden lakójának életét befolyásolja. A szabad fogyasztáshoz való jog tehát üti az élethez való jogot.

 

Három ország növelné a húsokra kivetett adót

 

Németországban nemrég javasolták, hogy a húst helyezzék át a kedvezőbb, 7 százalékos adósávból a 19 százalékosba.

 

Mindezt a fogyasztás visszaszorításával magyarázzál, ami javítana az életkörnyezeten, beleértve az állattartás feltételeit is.

 

Németországhoz hasonlóan Dániában és Svédországban is vizsgálják már a kérdést. A túlzott húsfogyasztás következményeire az ENSZ szakértői is rámutattak. Legújabb jelentésükben egyenesen azt írják, hogy a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme az élelmiszerfogyasztási szokások megváltoztatása.

 

Mi a gond a hússal?

 

Az üvegházhatást okozó gázok termelése mellett az állattartás miatti erdőkivágás is súlyos problémát jelent.

 

Egyes országok a globális felmelegedés miatt egyre jobban kiszáradnak, és lakosai már a napi folyadékmennyiséget sem tudják bebiztosítani maguknak. Máshol az állattartásra ugyanakkor elképesztő mennyiségű vizet használnak fel.

 

Egy tehén naponta átlagosan 70 liter folyadékot iszik meg, melegebb napokon ennél többet is. A termőföldek öntözése és az állatok hűtése szintén rengeteg vizet igényel.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.