Külügyek

Főpolgármester-választás: Tarlós jelentősen vezet Karácsony előtt

A jelek szerint a regnáló főpolgármesterre az ellenzéki szimpatizánsok egy része is hajlandó átszavazni

Nyitókép: 24.hu

 

Tarlós István nyerne Budapesten, ha most vasárnap tartanák a választásokat. A jelenlegi főpolgármester 51, Karácsony Gergely 43, Puzsér Róbert pedig a biztos szavazó fővárosiak 6 százalékának támogatásában bízhat. A Budapesten élők 62 százaléka szerint a főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István képes leginkább arra, hogy a legtöbb pénzügyi forrást megszerezze Budapestnek a jövőben – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

 

Hirdetés(x)

A Nézőpont Intézet augusztus végén, Budapesten készített közvélemény-kutatása alapján látható, hogy Tarlós István nyerné a főpolgármester-választást, ha azt most vasárnap tartanák. A jelenlegi főpolgármester (51 százalék) a választásokon biztosan részt vevő budapestiek körében megelőzi Karácsony Gergelyt (43 százalék). Tábora nagyobb, mint az összes ellene induló jelölté összesen. Puzsér Róbert népszerűsége 6 százalékos, a független jelölt erős kampánnyal még tábora növelésére is képes lehet. 

 

forrás: Nézpont Intézet

 

Tarlós István nagy támogatottságának a hátterében az állhat, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége (62 százalék) szerint ő lenne képes arra, hogy a legtöbb pénzügyi forrást megszerezze a fővárosnak. Ugyanez az arány rendkívül alacsony Karácsony Gergely esetében, a zuglói polgármester csupán a megkérdezettek 9 százaléka szerint lenne képes arra, hogy megfelelő forrást tudjon Budapest számára biztosítani. Ez majdnem olyan kevés ember, mint ahányan Puzsér Róbertet jelölték meg (1 százalék).

 

Karácsony számára rossz hír az is, hogy az ellenzékiek többsége (56 százalék) szerint is Tarlós István tudná a legtöbb pénzügyi erőforrást előteremteni. A kormányelleneseknek is mindösszesen 28 százaléka gondolja úgy, hogy a zuglói polgármester tudná a legtöbb forrást megszerezni a jövőben a fővárosnak. 

 

A kormánnyal magát szembehelyező Karácsony Gergely esélyeit azonban nem csak ez csökkenti. Ugyanis a fővárosban élők többsége (58 százalék) szerint, az országos politikai vezetéssel együttműködni képes városvezetői hozzáállás a helyes egy főpolgármester esetében. Ezzel szemben csupán 30 százalék gondolta úgy, hogy a kormánnyal való együttműködést háttérbe szorító politizálás a jó döntés.

Hirdetés(x)

 

forrás: Nézpont Intézet

 

Tarlós István pozícióját erősíti, hogy a kooperációra építő városvezetést az MSZP szimpatizánsok 56, a Momentum Mozgalmat támogatók 33, a DK-t preferálók 32, valamint a jobbikosok 25 százaléka is jobb döntésnek tartaná, mint a konfliktuskeresést. Ez is mutatja, hogy a regnáló főpolgármesterre az ellenzéki szimpatizánsok egy része is hajlandó átszavazni. 

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. augusztus 23. és augusztus 27. között készült Budapesten 500 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 4,5 százalék.

 

Körkép.sk/Nézőpont Intézet-sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket