Nyitókép forrása: autoevolution.com

 

Több mint hatezer cseh autóvezető pereli a Volkswagen autógyárat a Safe Diesel vállalaton keresztül, ami a dízelbotrány kárvallottjait képviseli a bíróságon. A Safe Diesel ezen a héten további felpereseket vont be a perbe, úgy tűnik, hiába.

 

A Právo cseh napilap közlése szerint a dízelbotrány károsultjai fejenként 8490 eurónak megfelelő cseh koronát követelnek a VW-től. Időközben azonban letelt az elévülési idő, vagyis a kártérítés kikényszerítése már „pénzügyi kockázatot” jelent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alperes, vagyis esetünkben a VW az elévülési időre hivatkozva támadja meg az ellene szóló indítványt, akkor nagy valószínűséggel a felperesek alulmaradnak, a bírósági illetékeket pedig maguknak kell állniuk.

 

A per tehát olyan sokáig húzódott, hogy a károsultaknak kell vállalnia azt a kockázatot, hogy számukra kedvezőtlen ítélet esetén fizetniük kell a perköltségeket. Márpedig nagy eséllyel bebukják a pert, mert a cseh bíróságok szinte soha nem hagynak jóvá pénzügyi kártérítési igényt az elévülési idő után.

 hirdetes_300x300  

 

A dízelbotrány három éves elévülési ideje tavaly szeptember 18-án járt le, addig a pillanatig lehetett volna kockázat nélkül pert indítani az autógyár ellen, a Safe Diesel ügyfelei azonban erről lekéstek. A Safe Diesel ugyanakkor a közlekedési minisztérium tétlenségére panaszkodik, mivel „egyáltalán nem volt együttműködő a csoportos per elindításánál”, és mert „alábecsüli a kibocsátási botrány környezeti hatásait”.

 

Az elévülési idő kérdéséről valószínűleg külön bírósági határozat születik majd, ám kérdés marad, hogy a per költségei melyik felet fogják terhelni.

 

A dolog érdekessége, hogy a botrányt kirobbantó Egyesült Államokban a Volkswagen jóval gyorsabban és jóval nagylelkűbben reagált. Már 2016-ban beleegyezett félmillió kétes kibocsátással rendelkező VW márkájú gépkocsi visszavásárlásába.

 

Teraz.sk, KÖrkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!