Nyitókép forrása: körkép-kollázs/independent.co.uk,  dw.com, britannica.com

 

Négy uniós tagállam vezetői a jövő héten akarják jóváhagyatni uniós partnereikkel azt a javaslatot, amely a migránsok gyorsított elosztásáról szól. A javaslat a Földközi-tengeren, elsősorban Afrikából érkezett migránsok elosztását sürgeti.

 

A négy javaslattevő ország Németország, Franciaország, Málta és Olaszország. Elképzelésük szerint a javaslat magába foglalná a bevándorlók átvilágítását, a menedékkérők „áthelyezését” (elosztását) és a feltételeknek meg nem felelő illegális bevándorlók kitoloncolását, mindezt négy héten belül. A javaslat elosztásról és kitoloncolásáról szóló része erősen vitatott, az előbbi gyakorlatilag ismét a „halottnak hitt” kvótákra emlékeztet, az utóbbi gyakorlati megvalósíthatósága pedig erősen kétséges.

 

Az elosztási rendszer új elképzelése szerint a tagállamok „előre elvállalt” mennyiségben fogadnák be „a menedékkérőket”. A rendszer legalább hat hónapig működne, de lehetőség lenne a meghosszabbítására is.

 hirdetes_300x300  

 

A javaslatot a négy ország belügyminiszterei szeptember 23-án dolgozták ki Máltán. Érdemes megjegyezni, hogy az EU soros elnökségét ellátó Finnország és az EU legfőbb migrációs képviselője is képviseltette magát az ominózus találkozón. Így az öt ország nem titkolt célja, hogy a javaslatot az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 8-i, luxembourgi találkozóján elfogadtassák.

 

Macron: veszélyben vannak a menekültek jogai Európában

 

A javaslat életre hívásához egyértelműen szükség volt arra is, hogy Olaszországban migrációt támogató kormány jöjjön létre a korábbi, bevándorlás-ellenes kormánykoalíció felbomlása után. A római kormány jelenleg a „rendszerellenes” Öt Csillag Mozgalomból és a baloldali Demokrata Pártból áll, amelyek rohamléptekben igyekeznek megfelelni a brüsszeli elvárásoknak – mind migráció mind költségvetési elvárások terén.

 

A korábbi olasz kormány, amelynek belügyminisztere Matteo Salvini volt, nem engedte kikötni a Földközi-tengeren migránsokat „kimentő” hajókat anélkül, hogy egyes államok nem kötelezték volna el magukat a fedélzetükön lévő illegális bevándorlók befogadására. A dolog érdekessége, hogy az uniós közreműködéssel felfejlesztett líbiai partiőrség ellenőrzi a „mentési munkálatok” nagy részét, amelyben komoly szerepet vállalnak a nonprofit szervezetek is.

 

Az európai közhangulat miatt azonban a javaslattevő négy ország tett egy halovány figyelmeztetést az NGO-k irányába: kiemelték ugyanis, hogy a „tengeren zajló illegális migráció megkönnyítése bűncselekménynek minősül”. Persze, az ilyen figyelmeztetések vajmi keveset érnek, ha nem követik őket szankciók.

 

Közben Felipe Gonzalez Morales, az ENSZ bevándorlással foglalkozó különleges megbízottja amiatt panaszkodik, hogy migrációs nyomás alá kerülő Boszniában „korlátozzák a migránsok mozgáshoz való jogát”, és hogy nincsenek kiépítve a megfelelő kapacitások a migránsok befogadására.

 

Bosznia azért kapott nagy figyelmet, mert csak az elmúlt kilenc hónapban 22 ezer migráns érkezett az ország határához, nagyjából harmincszor annyi, mint két évvel ezelőtt.

 

A külügyi tárca elutasítja a migránsok kötelező szétosztását

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!