Nyitókép forrása: unian.ua/Facebook, Andrey Smoly

 

A kijevi rendőrség szerint legalább tízezer tüntető gyűlt össze a Majdan téren, hogy tiltakozzon az úgynevezett Steinmeier-formula ellen, amely az ukrán háború szemben álló felei közti tárgyalások felújítását tenné lehetővé, de egyúttal „különleges jogállást” adna az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött ukrán tartományok felett.

 

A tüntetők némiképp leegyszerűsítve a helyzetet úgy vélik, hogy a német elnök nevét viselő „recept” a Donyec-medence autonómiáját hozza magával. A tömeg olyan rigmusokat skandált, mint hogy „Zela, takarodj” (Volodimir Zelenszkij elnökre utalva) illetve hogy „Dicsőség a nemzetnek, kapituláció nélkül”, „Ukrajna nem zongora”, „Halgassátok a nemzetet, kapituláció nélkül”.

 

Volodimir Zelenszkij és kormánya, az orosz fél valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői október 1-jén állapodtak meg abban, hogy munkacsoportot hoznak létre az ukrán szakadár területek (Donyeck és Luhanszk) „különleges státuszának” bevezetéséről.

 hirdetes_400x285  

 

Ez egyébként lehetőséget adna a konfliktus diplomáciai rendezése előtt, amely korábban azért akadt el, mert az úgynevezett minszki megállapodást egyik fél sem tartotta be. Az egyezmény két sarkalatos pontja az volt, hogy Ukrajna autonómiát ad az orosz többségű területeknek (így akadályozva meg azt, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba), illetve hogy Oroszország és a szeparatisták minden katonát és haditechnikát kivonnak a térségből. Természetesen egyik fél sem volt hajlandó megtenni az első lépést.

 

A Steinmeier-forumla, a háború sújtotta területeken tartandó esetleges választások hátteréről alábbi cikkünkben olvashat:

 

Elmozdult a holtpontról az ukrán konfliktus, esély a diplomáciára

 

Unian.ua, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!