Nyitókép: webnoviny.sk

 

A lengyel kormánypárt, a PiS jelenleg 45,81 százalékon áll az országos választási bizottság szerint, a szavazatok 72 százalékának összeszámolása után.

 

A további sorrend: Polgári koalíció 25,46 %, a Baloldal 11,9 %, PSL és Kukiz 8,96 %, Konfederáció 6,71 százalék.

 

Az eredmények megerősítik a vasárnap esti exit poll felmérés számait. Az Ipsos szerint a konzervatívok a voksoláson 43,6 százalékon, a centrista Polgári koalíció pedig 27,4 százalékot szerzett. Az öt százalékos parlamenti küszöböt átugrotta a Baloldal is 11,9 százalékkal, továbbá a konzervatív agrárpárt, a Lengyel Néppárt (9,6 %), illetve a szélsőjobbos Konfederáció is (6,4 %).

 hirdetes_300x300  

 

Lengyelország szerte több mint 30 millió választópolgár választhatott. A  Szejmbe  és aNemzetgyűlés alsó kamarájába 460, a Szenátusba pedig 100 új megválasztott személy kerül.

 

Az exit poll 2 százalékos hibahatárral dolgozik. Hivatalos eredmények keddre várhatók.

 

A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt.

 

A lengyel választások meglepetése, hogy a korábban két cikluson át kormányzó, de a 2015-ben kiesett baloldalnak, az egykori állampárt utódjának sikerült visszakerülnie a törvényhozásba.

 

Noha a hivatalos végeredmény némileg módosulhat, szinte biztosnak látszik, hogy a kormánypárt önállóan, koalíciós partner nélkül folytathatja a kormányzást.

 

webnoviny, Körkép.sk, euronews

Megosztás:
Címkék: PiS

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!