Nyitókép: Budapest, 2019. november 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban 2019. november 15-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Teljes konszenzussal ért véget a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, kiemelve, hogy annak zárónyilatkozatát minden határon túli magyar párt, és minden magyarországi parlamenti párt elfogadta – a DK-t (Gyurcsány Ferenc pártja – a szerk. megj.) kivéve, mely az értekezleten egyedüliként nem jelent meg.

 

Semjén a MÁÉRT-ot követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a résztvevők továbbra is az etnikai alapú magyar politizálásban látják a jövőt és ezt támogatják. Elhangzott, hogy az értekezleten foglalkoztak a Momentum román ill. szlovák pártok mellett való kampányolása a magyarlakta régiókban.

 

A Magyar Állandó Értekezlet tagszervezetei ezzel kapcsolatban

 hirdetes_810x300  

 

„elvárják a magyarországi politikai pártoktól, hogy a szomszédos államokban az ottani magyar közösségeket képviselő pártokat és jelölteket támogassák”

 

Potápi Árpád János és Semjén Zsolt a MÁÉRT-ot követő sajtótájékoztatón, fotó: mti

 

A MÁÉRT zárónyilatkozatában Felvidék tekintetében megfogalmazták, hogy a résztvevők

 

„fontosnak tartják, hogy a magyar nemzeti összefogáson alapuló felvidéki magyar érdekképviselet a 2020. február 29-i szlovákiai parlamenti választáson bekerüljön a törvényhozásba”

 

A résztvevők a hamarosan ismét a szlovák parlament elé kerülő állampolgársági törvénnyel kapcsolatban reményüket fejezték ki, hogy a törvény vonatkozó rendelkezését akképpen módosítja a törvényhozás, hogy az ne fenyegesse az állampolgárság elvesztését, amennyiben a felvidékiek más ország (pl. Magyarország) állampolgárságáért folyamodik.

 

A MÁÉRT résztvevői sajnálattal vették tudomásul, hogy a szlovák törvényhozás elutasította a közoktatási törvény módosítását, amely a nemzetiségi oktatás sajátosságait meghatározta volna.

 

fotó: MTI

 

A zárónyilatkozat leszögezi, hogy a résztvevők

 

Szorgalmazzák, hogy a Szlovák Köztársaság a magyarországi nemzetiségi önkormányzatok jó tapasztalatait felhasználva, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény megalkotásával a felvidéki magyarok számára is teremtse meg az önkormányzás lehetőségének alapjait.

 

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a már megkezdett, határon túli magyarokat célzó programokat a jövőben is folytatni fogják, eddigi sikerességükhöz sem férhet kétség.

 

Az ellenzék is elítéli a Momentum képviselőinek határon túli ámokfutását

 

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a MÁÉRT-ot követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mára már az ellenzéki pártok legtöbbje a kormánypártokhoz hasonlóan támogatja a külhoni magyarok autonómiatörekvéseit.

 

A Körkép.sk helyszíni tudósítója a sajtótájékoztatón afelől érdeklődött Sneider Tamásnál, hogy a magyar ellenzéki pártok miként vélekednek a momentumos Donáth Anna felvidéki megnyilvánulásáról. A Jobbik elnöke a MÁÉRT-on megjelent ellenzéki pártok nevében úgy fogalmazott, hogy

 

Minden egyes ellenzéki [parlamenti] párt elmondta, hogy elítéli ezt a nyilatkozatot, egyáltalán nem tartja szerencsésnek, hogy egy más politikai párt mellett kampányoljon egy magyarországi párt, nem egy magyar párt mellett. Teljesen logikus, hogy ki lehet fejezni pártszimpátiát bárkivel szemben, ez mindenkinek szíve joga, de hogy egy szavazás esetén ne magyar pártra szavazzanak a magyar emberek lehetőleg, és nem ezt képviselni, azt egyetlenegy politikai szerveződés, aki itt volt, nem támogatta.

 

Orbán Viktor: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot

 

A MÁÉRT bevezető előadásában a magyar kormányfő arról beszélt, hogy az elmúlt évek vitái és kísérletezései után mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy vegyes pártok nem, csakis tisztán magyar etnikai pártok tudják megfelelően képviselni a magyar közösségek érdekeit a szomszédos országokban.

 

Orbán Viktor ezért az anyaország kormánya nevében további támogatásáról biztosította a MÁÉRT ülésén részt vevő szervezeteket, kiemelve, hogy a politikai együttműködés mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a magyarlakta területek gazdaságfejlesztési programjaira is, amelyek egyaránt jók és értékesek Magyarországnak, az adott szomszédos országnak valamint az ott élő többségi nemzetnek és a magyar kisebbségnek is.

 

A miniszterelnök kiemelte: szomszédainkkal fontos megértetni, hogy Magyarország nemzeti és gazdasági megerősödése nem fenyegetést, hanem éppen ellenkezőleg: lehetőséget jelent számukra is, és ez a fejlődés felértékeli Közép-Európa jelentőségét az EU-ban.

 

A sajtótájékoztató teljes videója:

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatója a Magyar Állandó Értekezlet után.

Gepostet von Körkép am Freitag, 15. November 2019

 

Körkép.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.