Nyitókép: asiatimes.com

 

Forgalomba állt a világ első olyan szupervonata Kínában, amely nem csak gyors, hanem mozdonyvezető nélkül közlekedik. Az Asian Times-ra hivatkozva a HVG azt írja, hogy szerint a szerelvény 350 kilométer/órával zakatol, útja során pedig érinti a kínai nagy falat is: a nevezetességhez nagyon közel halad el.

 

Kép: asiatimes.com

 

A szakemberek által golyóvonatnak nevezett szerelvény Peking és Zhangjiakou városa között jár. A fejlesztés a 2022-ben kezdődő téli olimpia része, hogy az érdeklődők és a sajtó munkatársai minél gyorsabban juthassanak el úti céljukhoz.

 

 hirdetes_810x300  

A fejlesztésnek már most sokan örülnek, a vonattal ugyanis 45-50 percre csökkent a két állomás közti háromórás út. A szerelvényhez tervezett pályán számos megálló található, emellett több alagúton is áthalad. A pálya hossza 174 kilométer.

 

A pálya hossza 174 kilométer. Kép: asiantimes.com

 

A vonatra jegyet váltók igazán modern körülmények között utazhatnak: minden ülőhelynél található telefontöltő, emellett gyors internetkapcsolat is rendelkezésükre áll.

 

Kínában eddig is működtek szupervonatok, ám ezeket képzett szakemberek vezetik. A csak most forgalomba állt járaton viszont csak kalauzok vannak, a vonat amúgy távirányítással, vezető nélkül zakatol.

 

Belülről olyan mint egy repülőgép. Kép: asiatimes.com

 

Az ázsiai országban már dolgoznak az újabb szupervonaton, amely a korábbi 350 kilométer/órás sebesség csaknem duplájára képes.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.