Nyitókép: bystricoviny.sk

 

Az elmúlt hétvégén leállt a megyeiközösségi autóbuszközlekedés a besztercebányai kerületben. A Zólyomi Autóbuszközlekedési Vállalat ugyanis felfüggesztette tevékenységét a megyével való együttműködését szabályozó keret jogi hiányosságai miatt.

 

És bár hétfő reggelre egyes települések megállapodtak a zólyomi SAD-vel és hétfőtől újraindulnak a buszok, messze nincs még megnyugtató megoldás a kérdésben. Január 27-én, hétfő délután rendkívüli megyegyűlést is tartanak.

 

A települések megállapodtak a zólyomi SAD-vel, hétfőtől újraindulnak a buszok

  hirdetes_300x300   

 

A Körkép.sk Csúsz Pétert (MKP), Besztercebánya megye déli régióinak fejlesztéséért felelős, a megye által kinevezett illetékest kérdezte.

 

Az MKP a mai napig kivárt a kialakult helyzettel kapcsolatban, pedig az SAD Zvolen körüli bonyodalmak a megye déli régiójának lakosságát is érintik. Miért?

 

Sajnos péntekig magunk sem tudtuk, hogy mi a helyzet, mert azon kívül, ami a sajtóban lejött, hivatalosan senki nem tudott semmit, csak egy levél jött Zólyomból, hogy január 27-től nincs tömegközlekedés.

 

A múlt hét azzal telt el, hogy tárgyalásokra hívtuk az SAD vezetőségét, amire vagy nem jött el az SAD vezetősége, vagy pedig az utolsó pillanatban megváltoztatták az időpontot. Minden frakció egy-egy képviselővel vett részt a tárgyalásokon és az MKP minden esetben képviseltette magát, vagy Jámbor László ment Besztercére, vagy én. A pénteki tárgyalás után pedig ez az első nyilatkozat, mert most lett világos az SAD vezetőségének az álláspontja.

 

Megyei szempontból mi az oka annak, hogy a helyzet ide vezetett?

 

Az előző választási ciklus végén az SAD vállalatokkal kötött szerződés megbízatási ideje a vége felé közeledett. Az EU-s jogi normák szerint az új pályázati kiírásnak nemzetközinek kell lennie, aminek az előkészítése egyes jogászok szerint akár kétéves is lehet. Ezért az előző megyei elnök, Marian Kotleba az utolsó pillanatban aláírt egy kiegészítést az eredeti szerződéshez (szám szerint ez az eredeti szerződés kilencedik kiegészítése) amellyel meghosszabbította az eredeti szerződés időtartamát 2023. december 31-ig.

 

A megye új elnöke, Ján Lunter már 2018-ban jelezte, hogy ez a kiegészítés szerinte jogellenes volt, ezért bírósághoz fordult. Eredetileg az SAD vállalatokkal meg volt egyezve, hogy mindenki elfogadja a bíróság döntését, ezért a szolgáltatás zavartalanul fog folyni és a megye is fizetni fogja a régiók, a falvak felé menő buszok támogatását. A bíróság a zólyomi SAD-val kötött szerződésről december 5-én azt mondta ki, hogy jogellenesen lett megkötve.

 

A losonci SAD-val kötött szerződésről a bíróság még nem döntött, múlt hét csütörtökén elnapolták a döntést. A zólyomi SAD már december közepétől azt írta ki a buszaira, hogy megyei támogatás nélkül közlekedik, ami nem igaz, hiszen minden hónap 15-ig előleget (1,2 millió €-ót) küldünk a számlájukra. Az előlegek és a felmerülő többletköltségek mindig külön tárgyalás témája, a tavalyi évet éppen most zártuk le és a megye az előlegek mellett még elismert további 3,6 milliót, vagyis az egész összeget, amit ki kell fizetni.

 

Szeptemberben a zólyomi SAD, úgy ahogy ez neki elő van írva, leadta, hogy 2020-ban 19 millió € veszteséggel számol. Nos, ehhez az eddig fizetett havi előleg ténylegesen nem elég, mivel ha elosztjuk az összeget 12 hónappal, akkor ez havi 1,6 millió €. A pénteki tárgyaláson ígéretet tettünk arra, hogy ezt a tételt is fizetni fogja a megye. Amiben nem tudtunk megegyezni, az a 2018-as előlegek és a vállalat által kimutatott veszteség közötti 1,8 millió € különbözet.

 

Jelenleg nincs a megyeelnöknek jogi alapja ezt kifizetni. Ha ezt megtenné, akkor törvénysértést követne el, mert ebben a kérdésben várjuk a bíróság hivatalos döntését. Jelenleg erre nincs lehetőség, de hogy jelezzük a megye jószándékát, ez az összeg letétbe lett helyezve közjegyzőnél. Tehát ez az egyetlen tétel, ami miatt most 9 járásban bizonytalan lett a buszközlekedés.

 

Milyen eredménnyel zárult a hétvégi válságtanács?  Mikorra és milyen megoldással számolhatnak a megye déli felén élő lakosok?

 

A hétfői napon a Garamszentkereszti, a Zsarnócai, a Selmecbányai és Breznói járásokban teljes egészében visszaáll a normális helyzet vagyis minden járat. A Gyetvai, a Zólyomi, a Korponai, Besztercebányai és Nagykürtösi járások tömegközlekedéséről a cikk írásának időpontjában is tárgyalások folynak.

 

Ezt érdekes módon az SAD vezetősége folytatja ugyanolyan feltételekkel a helyi önkormányzatokkal, a régiók képviselőivel, a polgármesterekkel, mint korábban a megye vezetőségével. Ez jelzi azt, hogy inkább mással tárgyalnak nem velünk, de legalább tárgyalnak.

 

A megye vezetősége viszont koordinálja ezeket a lépéseket a polgármesterekkel és ígéretet adott, hogy minden költséget téríteni fogunk, hiszen ez nem a helyi önkormányzatok kötelessége, hanem a megyéé.

 

Hogy látja, mennyiben felelős a Smer és a párthoz közelálló személyek, hogy a helyzet ide jutott?

 

Nem igazán értettem a kormányfő álláspontját, ami elhangzott a Híradóban. Olyan érzésem volt, mintha nem jogállam kormányfője nyilatkozott volna. Szerintem akkor működik az ország helyesen, amikor a három hatalmi ág (a végrehajtói, a törvényhozói és a bírói) végzi a dolgát a másik pedig akceptálja annak döntéseit.

 

A bíróság döntését nem lehet azzal ledegradálni, hogy a kormányfő azt nyilatkozza, a megye vezetője alkalmatlan a posztja betöltésére, mert idáig fajult a helyzet. Ezek szerint az az alkalmatlan, aki bírósághoz fordul jogorvoslatért? Ezek szerint senki sem felel a tetteiért, ha politikus?

 

Az állam kormányfőjének inkább fel kellene szólítania mindenkit arra, hogy a bíróság döntése után is végezze a dolgát: akinek a buszközlekedést kell bebiztosítania az csinálja azt, akinek pedig fizetnie kell az esetleges többletkiadást, az fizessen, ezt az állapotot pedig rögzítsék valamilyen ideiglenes szerződéssel addig, amíg le nem zajlik a nemzetközi jognak megfelelő közbeszerzés.

 

Ez várható el egy miniszterelnöktől, különösen akkor, ha tudjuk, hogy minden SAD vállalatban a privatizációt követően maradt az államnak egy százaléka, tehát mint részvényesnek is fel kellene szólítania a vállalatot, hogy tovább is biztosítsa be a tömegközlekedést, hogy az emberek eljussanak a munkába, a diákok az iskolába, betegek a kórházba.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Lunter találkozóra hívta az autóbusz-társaságot, de a cég “pénz nélkül” nem hajlandó tárgyalni

 

Autóbusz-közlekedési káosz Besztercebánya megyében

 

Kritikus a helyzet az autóbusz-közlekedési terén Besztercebánya megyében. Szombattól 5 járás 100 járata állhat le

 

Bránik: Pellegrini, az SAD Zvolen kormányfője

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.