Nyitókép forrása: illusztráció/e15.cz

 

Míg négy éve a középiskolások elsöprő része Boris Kollárt és a Sme rodinát támogatta – akit akkor hajszálnyival lemaradva az ĽSNS követett – ma a 15 év feletti középiskolások számára a PS-SPOLU a befutó.

 

A Közérdekű Kérdések Intézete (IVO) közreműködésével megvalósuló Diákválasztások projektben idén 35 ezer fiatal adta le voksát országszerte. Idén több mint 180 iskola kapcsolódott be a választásba (102 gimnázium, 71 szakközépiskola és 4 művészeti középiskola).

 

Úgy tűnik, hogy nem hiábavaló a Magyar Közösségi Összefogás igyekezete a fiatalok megszólítására. Míg négy éve a Most-Híd öt helyezéssel az MKP felett szerepelt a diákválasztásokon, most az MKÖ két hellyel megelőzte a vegyespártot, amely 4,6 százalékról csúszott le a jelenlegi 1,13 százalékra. A magyar pártszövetség a középiskolások 1,61 százalékát szólítja meg sikerrel.

 hirdetes_810x300  

 

Az adatok azonban másról is árulkodnak. Összehasonlítva a 2016-os eredményekkel az is kiderül, hogy a Most-Hídtól elforduló nagyjából 3,5 százalékpontnyi középiskolást messze nem sikerült az MKÖ-nek megszólítania.

 

A szlovák térfélen is jelentős átalakulás történt. Kotleba és az ĽSNS elvesztette dobogós második helyét, és a harmadik helyre szorult vissza. A négy éve győztes Sme rodina egyenesen négy helyet zuhant vissza.

 

 

A PS-SPOLU 23,36 százalékkal toronymagasan vezet, a második helyre a középiskolások ezúttal az OĽANO-t szavazták fel (16,32 százalék).

 

Ha a középiskolásokon múlna, a Smer és a KDH sem kerülne be a parlamentbe, a palettán túlnyomóan a baloldali-liberális pártok maradhatnának. A PS-SPOLU-nak 46 mandátuma lenne. Képes lenne kétpárti koalíciót létrehozni az OĽANO-val. Ha Michal Truban és Miroslav Beblavý pártszövetsége csak a liberális oldalról akarna válogatni, akkor is elég volna számukra két partnert kiválasztani. Megszereznék a parlamenti többséget például egy PS-SPOLU – Za ľudí – SaS formációban is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!